Rocket Lab úspěšně vynesl do vesmíru satelity. Část rakety bude obnovena

Rocket Lab úspěšně vynesl do vesmíru satelity. Část rakety bude obnovena
Fotografie: Rocket Lab
  • Raketa Electron vynesla čtyři satelity na oběžnou dráhu
  • Pomocí padáků se první stupeň vrátil zpět a dopadl do Tichého oceánu

Společnost Rocket Lab dnes ráno úspěšně vypustila raketu Electron, na jejímž vrcholu byly umístěny čtyři satelity. Mise „Four Of A Kind“ odstartovala z kosmodromu na Novém Zélandu a byla to první mise letošního roku pro Rocket Lab. Satelity byly úspěšně nasazeny na oběžnou dráhu necelou hodinu po startu. Obíhat budou ve výšce přibližně 530 km nad zemí. „Satelity NorthStar, postavené a provozované společností Spire, budou prvními, které budou současně monitorovat všechny oběžné dráhy v blízkosti Země z vesmíru a budou poskytovat radikálně vylepšenou úroveň služeb SSA globální satelitní komunitě s včasnými a přesnými informacemi pro detekci vesmírných objektů,uvedla společnost v popisu mise.

Toto však nebyl jediný úkol mise – společnosti si dala za druhý cíl obnovit první stupeň rakety. Pomocí padáků se tak Electron vrátil zpět a dopadl do Tichého oceánu, kde byl následně vyloven a bude podroben analýze a přípravě na další let.


Rocket Lab původně nevyrobil rakety Electron pro to, aby byly znovupoužitelné a u většiny misí se o to ani nepokoušel. Již dříve ale vyzkoušel raketu zachytit pomocí vrtulníku, nakonec ale zvolil variantu padáků, která se osvědčila. Electron je 18 metrů dlouhá raketa, o průměru 1,2 metru. Na nízkou oběžnou dráhu dokáže vynést až 300 kg nákladu. Společnost již nyní pracuje na větší raketě Proton, která bude znovupoužitelná a na oběžnou dráhu vynese až 13 tun.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze