Tuleni leopardí se živí žraloky. Potvrdili to vědci na Novém Zélandu

Tuleni leopardí se živí žraloky. Potvrdili to vědci na Novém Zélandu
Fotografie: unsplash.com
  • Tuleni leopardí připlouvají na novozélandské břehy čím dál častěji
  • Poprvé bylo potvrzeno, že loví žraloky pro potravu

Tuleni leopardí žijí na Antarktidě a jedná se o predátory, kteří se většinou živí tučňáky, případně jinými tuleni. Stále častěji však připlouvají z Antarktidy na novozélandské břehy a odborníci se snaží přijít na důvod jejich návštěv a zda změna klimatu ovlivňuje i jejich zdroj potravy.

Studii, kterou vedla Krista Van der Linde a Ingrid Visser z leopardseals.org, tak mohla nedávno poprvé potvrdit, že se tuleni leopardí živí i žraloky. Nalezení tuleni měli viditelné jizvy od boje právě s těmito parybami. Jednoho dokonce našli s kusem žraločí páteře, kterou měl zapíchnutou v obličeji. Dalším důkazem byly nalezené zbytky trusu, uvedl TheGuardian. Van der Linde si není jistá, proč tuleni mnohdy riskují své životy pro lov žraloků, ale má za to, že jde o výživově žádoucí potravu, případně by pro ně mohl být žralok pochoutkou. Vědci se také snaží přijít na to, zda se tuleni leopardí i v minulosti živili žraloky, nebo jde o novinku.


Situace, kdy se špičkový predátor živí jiným špičkovým predátorem je sama o sobě velmi zajímavá. Nevíme ale, jak by ovlivnilo populaci žraloků, pokud by se počet tuleňů leopardích neustále navyšoval,“ uvedla Van der Linde.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze