Raketa Electron utrpěla anomálii a mise byla neúspěšná

Raketa Electron utrpěla anomálii a mise byla neúspěšná
Fotografie: Rocket Lab
  • Start rakety proběhl bez potíží, ale po oddělení prvního stupně se nezažehl motor
  • Společnost již vydala vyjádření, kde se omlouvá za ztrátu satelitu
  • Nevydařenou misi nyní bude prošetřovat FAA

Mise „We Will Never Desert You“ společnosti Rocket Lab odstartovala dnes před devátou hodinou ranní z Nového Zélandu. Raketa Electron měla vynést na nízkou oběžnou dráhu satelit nové generace, který měl pozorovat Zemi syntetickým aperturním radarem. Start proběhl bez potíží, ale při oddělení nosné rakety došlo k anomálii a satelit tak nebyl umístěn.

Raketa měla původně odstartovat v 8:30 středoevropského času, ale společnost pozastavila odpočet necelých deset minut před vzletem a ke startu rakety došlo v 8:55 SELČ. Asi 2,5 minuty po startu došlo k oddělení prvního stupně a v tu chvíli bylo jasné, že není vše v pořádku. Horní stupeň rakety začal okamžitě ztrácet rychlost a výšku, což značilo nezažehnutí jediného motoru Rutherford, který je na horním stupni rakety připevněn.

Tento nepodařený let tak přerušil sérii 19 po sobě jdoucích úspěšných misí. K poslední anomálii došlo podle space.com v květnu 2021, kdy za neúspěchem stál taktéž druhý stupeň rakety. Společnost již vydala prohlášení, kde se omlouvá společnosti Capella Space za ztrátu satelitu. Nyní bude spolupracovat s Federálním úřadem pro letectví (FAA) a musí se vyšetřit příčina nepodařené mise, než se bude moci zahájit další.


Rocket Lab dnes zaznamenal problém při zahájení 41. mise společnosti. Po startu ze startovacího komplexu 1 raketa úspěšně dokončila vypálení prvního stupně a oddělení stupně, jak bylo plánováno, než došlo k problému kolem T+2 minuty a 30 sekund letu, což vedlo ke konci mise,uvedla společnost v prohlášení. A nedošlo nejspíše ani k obnově prvního stupně, který se měl za pomoci padáku vrátit zpět na Zemi. Rocket Lab se k obnově nijak nevyjářil, a to ani při živém vysílání před samotným startem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze