Rocket Lab se poprvé pokusí zachytit první stupeň rakety pomocí vrtulníku

Rocket Lab se poprvé pokusí zachytit první stupeň rakety pomocí vrtulníku
Fotografie: Rocket Lab
  • Společnost vypustí raketu Electron, která původně nebyla navržena jako znovupoužitelná
  • V rámci mise, kdy vypustí 34 satelitů, se pokusí první stupeň rakety vrátit zpět na Zem
  • Pro zpomalení raketa otevře padák a vrtulník ji poté zachytí nad oceánem

Společnost Rocket Lab byla založena v roce 2006 Novozélanďanem Peterem Beckem a v roce 2013 založila centrálu v USA. Aktuálně provozuje nosnou raketu Electron, kterou společnost sama navrhla. Raketa byla vyvinuta pro komerční trh s cílem vypouštět malé satelity. Ačkoliv původně nebyla vyrobena tak, aby byla znovupoužitelná, společnost se o to při misi There And Back Again (tam a zase zpátky) pokusí.

Raketa by měla odstartovat zítra po půlnoci středoevropského času z Rocket Lab launch Complex 1 z novozélandského poloostrova Mahia a bude se celkově jednat o 26. let. Datum ovšem nemusí být konečné, jelikož firma již jednou misi odložila kvůli špatnému počasí. „Po náročném týdnu testování odchytu a zatímco čekáme na zlepšení počasí, se další den věnujeme finální optimalizaci vrtulníku a záchranného systému před naším prvním pokusem o zachycení ve vzduchu,“ napsali zástupci Rocket Lab na Twitter.


Tato mise bude znamenat první pokus obnovit první stupeň rakety Electron. Cílem není však pouze tato zkouška. Raketa během letu vypustí na oběžnou dráhu 34 satelitů pro několik zákazníků. Jakmile se první stupeň rakety odpojí a začne se vracet na Zem, tým se pokusí raketu před dopadem do oceánu zachytit pomocí vrtulníku. Raketa pro zpomalení otevře padák, který pomůže vrtulníku raketu zachytit.

Podle space.com Rocket Lab již v minulosti nacvičoval chytání raket ve vzduchu, jednalo se však pouze o nácvik a ne o skutečnou raketu. Touto misí se chtějí vyhnout tomu, aby raketa dopadla do oceánu. „V případě úspěchu bude Electron o krok blíže k tomu, aby se stal prvním znovupoužitelným orbitálním malým satelitním odpalovacím zařízením,“ uvedl Rocket Lab na svých stránkách.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze