U člověka byla poprvé potvrzena ptačí chřipka bez kontaktu s nemocným zvířetem

U člověka byla poprvé potvrzena ptačí chřipka bez kontaktu s nemocným zvířetem
Fotografie: unsplash.com
  • Pacient byl hospitalizován a byla mu nasazena antivirotika
  • Původ nákazy však není jasný, jelikož nemocný vyloučil kontakt s infikovaným zvířetem
  • CDC však uvedlo, že riziko nákazy mezi širokou veřejností je nízké

Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) oznámilo před několika dny první potvrzený lidský případ ptačí chřipky H5, který se objevil ve státě Missouri. Pacient byl hospitalizován se zdravotními potížemi a byl léčen antivirotiky proti chřipce. Léčba zabrala a pacient byl po uzdravení propuštěn. Případ je ovšem znepokojující v tom, že nemocný neměl žádný blízký kontakt s nemocným nebo infikovaným zvířetem.

Toto je 14. lidský případ H5 hlášený ve Spojených státech během roku 2024 a první případ H5 bez známé pracovní expozice nemocným nebo infikovaným zvířatům. Ohniska H5 u skotu nebyla v Missouri hlášena, ale v roce 2024 byla hlášena ohniska H5 u hejn komerční drůbeže. Ptačí chřipka H5N1 byla v tomto státě v minulosti zjištěna u volně žijících ptáků,“ uvedlo CDC. Nově zjištěný případ tak naznačuje, že mohlo dojít k přenosu z člověka na člověka, pro to ale neexistuje žádný důkaz a CDC tak uvedlo, že riziko nákazy H5N1 pro širokou veřejnost zůstává i nadále nízké.

Důležité i nadále zůstává skutečnost, že nedochází k dalšímu přenosu a mezi lidmi je nákaza ptačí chřipkou spíše vzácná. Množí se však případy, kdy ptačí chřipka přeskočila z volně žijících ptáků na skot, a dokonce byl virus objeven i v kravském mléce. CDC neustále monitoruje s pomocí dalších partnerů nové případy lidské ptačí chřipky, přičemž každý případ je vyšetřován, aby se zjistil původ nákazy.


Ptačí chřipka je nejvíce rozšířená u volně žijících ptáků po celém světě a pokud se dostane do chovu drůbeže, je potřeba vybít celý chov, aby nedošlo k další nákaze. V České republice nebyl doposud evidován žádný případ, kdy by se člověk nakazil ptačí chřipkou. Aby se co nejvíce zamezilo možnému přenosu, doporučuje Národní zdravotní služba (NHS) nedotýkat se infikovaných ptáků, trusu či podestýlky a nekonzumovat infikovanou drůbež. Je dobré kupovat drůbeží maso pouze z ověřeného zdroje.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze