Umělá inteligence dokáže předpovědět počasí

Umělá inteligence dokáže předpovědět počasí
Fotografie: unsplash.com
  • Vědci vytvořili nový nowcastingový systém, který provádí krátkodobé a přesné předpovědi počasí
  • Upozorní na nečekané výkyvy počasí a případné hrozící nebezpečí
  • Výsledky výzkumu ukázaly přesnost v 89 % případů

Vědci z londýnské laboratoře umělé inteligence DeepMind, kterou vlastní Google, a univerzita v Exeteru uzavřeli spolupráci s Met Office a společně vytvořili nový nowcastingový systém. Tradiční metody používají složité rovnice a často předpovídají počasí na dobu od šesti hodin do dvou týdnů. Ne vždy je ale tato předpověď úplně přesná.


Nový systém umělé inteligence umí provádět sice krátkodobé, ale daleko přesnější předpovědi. Dokáže také upozornit na bouřky či záplavy. Změna klimatu ztěžuje předvídání nepříznivých povětrnostních podmínek, protože se z toho důvodů zvyšuje frekvence silných dešťů. To vede podle vědců k materiálním škodám i smrti. „Extrémní výkyvy počasí mají katastrofální následky, včetně ztrát na životech. Výkyvy počasí budou čím dál běžnější,“ řekl vedoucí inovačního týmu Niall Robinson. Podle něj přesnější krátkodobé předpovědi počasí pomohou lidem zůstat v bezpečí domova, když bude hrozit špatné počasí.

Tento systém se naučil identifikovat vzorce srážek podle radarových map z let 2016 až 2018. Testování začalo v roce 2019 a podílelo se na něm 50 meteorologů. Výsledky ukázaly přesnost v 89 % případů. Celý výzkum byl publikován v časopise Nature.

„Jsme teprve na začátku cesty, ale tento výzkum ukázal, že by umělá inteligence mohla být mocným nástrojem, který umožní prognostikům trávit méně času procházením nejrůznějších dat. Místo toho se mohou soustředit na lepší výklad svých prognóz,“ řekl pro BBC vedoucí vědet DeepMind Shakir Mohamed.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze