Umělci a aktivisté se ohrazují proti patentu Spotify. O co jde?

Umělci a aktivisté se ohrazují proti patentu Spotify. O co jde?
Fotografie: Averie Woodward, unsplash.com
  • Systém rozpoznávání řeči by mohl určovat pohlaví, věk nebo přízvuk
  • Na základě toho nabídne lepší výběr hudby
  • Podle některých je to rasistické a zasahující do soukromí

Technologické patenty obvykle zaujmou jen odborné kruhy, s výjimkou velkých technologických společností. Tam mohou patentové žádosti něco vypovídat o nových funkcích, případně celých produktech. I proto vešel v širší známost patent Spotify na rozšířené rozpoznávání hlasu. Hlasové ovládání není nic nového a dokonce i české telefony s Androidem můžete hlasem přesvědčit, aby vám zahrály vašeho oblíbeného interpreta. Streamovací služba Spotify se však chtěla pokusit posunout hlasové ovládání na novou úroveň – kromě analýzy samotného pokynu se pomocí umělé inteligence bude snažit odhadnout i váš věk, pohlaví, etnickou příslušnost nebo dokonce i emocionální stav. Na základě těchto údajů by pak mohl být výběr skladeb o to přesnější.

Jenže každá strana má dvě mince. Spotify by tak získalo přístup k velkému množství osobních informací, které by mohlo využívat stereotypním způsobem. Proto více jak 180 umělců a aktivistů z oblasti lidských zpráv protestuje na stopspotifysurveillance.org proti emocionální manipulaci, diskriminaci, porušování soukromí, zabezpečení dat a prohlubování nerovnosti v hudebním průmyslu.

Jinými slovy, předpovídat něčí hudební styl na základě jeho přízvuku nebo pohlaví je rasistické a sexistické. Spotify by se tak mělo zavázat, že tento systém nikdy nebudete používat, licencovat, prodávat ani zpeněžovat, a to do 18. května.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze