V Alpách se uvolnil ledovec. Mezi oběťmi byl jeden Čech

V Alpách se uvolnil ledovec. Mezi oběťmi byl jeden Čech
Fotografie: unsplash.com
  • Ledovec si vyžádal 6 obětí
  • Dalších 8 lidí je zraněných a hospitalizovaných v okolních nemocnicích
  • Záchranné práce stále probíhají
  • Ledovec se uvolnil kvůli rostoucím teplotám

Části ledovce se v neděli uvolnily z hory Marmolada v Dolomitech v italských Alpách. Podle tamních úřadů se ledovec sesunul kvůli vysokým teplotám. Nejméně 6 lidí zahynulo a 8 je zraněných. Podle tamních médií je mezi oběťmi i český občan. Další dvě osoby ještě nebyly identifikovány.


Stále probíhají záchranné práce a je velmi pravděpodobné, že se počty obětí ještě zvýší. K jejich nalezení jsou nasazené vrtulníky i psi. Marmolada má 3 300 metrů a je nejvyšší horou ve východních Dolomitech. Zranění lidé byli převezeni do nemocnic v nedalekých městech Belluno, Treviso, Trento a Bolzano. Velké kusy ledu se zhroutily poblíž Punta Rocca, na trase, kterou obvykle používají turisté a horolezci k dosažení vrcholu.

„Povětrnostní podmínky jsou naštěstí dobré, ale hrozí, že by mohlo dojít k dalším sesuvům,“ uvedla mluvčí záchranných služeb pro reuters.com. Itálii na začátku léta zasáhla vlna veder. Rostoucí průměrné teploty způsobily, že se ledovec na Marmoladě začal v posledních desetiletích zmenšovat. Ledovce se zmenšují i na mnoha dalších místech po světě.