Grónské ledovce tají až 100krát rychleji, než se předpokládalo

Grónské ledovce tají až 100krát rychleji, než se předpokládalo
Fotografie: unsplash.com
  • Dříve vědci tání ledovců předpovídali dle modelu vytvořeného na Antarktidě
  • V Grónsku jsou však ledovce uspořádány jinak a jinak i tají
  • K ledovcovým útesům byly vyslány robotické čluny, které provedly nová měření

Vědci z Texaské univerzity v Austinu vytvořili počítačový model, který určil, jak rychle tají grónské ledovce. Jedná se o první model, který byl navržen speciálně pro vertikální ledovce, které se setkávají s oceánem v ostrém úhlu. Dříve vědci využívali modely vyvinuté na Antarktidě, ale zde plují ledovcové jazyky nad mořskou vodou, jsou tedy velmi odlišně uspořádány než v Grónsku. Nový model tak podle phys.org ukázal, že grónské ledovce tají až 100krát rychleji, než se dříve myslelo.

Antarktida není Grónsko

Doposud byly modely tání ledovců založeny na výsledcích z Antarktidy, kde je systém zcela odlišný. Použitím našeho modelu v oceánském nebo klimatickém modelu můžeme získat mnohem lepší představu o tom, jak vertikální fronty ledovců tají,“ řekla hlavní autorka Kirstin Schulz. Grónský ledovec je druhým největším zamrzlým úsekem na Zemi, jeho tání tak velmi ovlivňuje vzestup hladiny moří. Pokud by došlo k úplnému roztátí, hladina moří by se zvedla přibližně o 6 metrů.


Oceánografové se dříve opírali o simulace na ledových šelfech, které jsou na Antarktidě, protože nebezpečí padajícího ledu jim v Grónsku nedovolilo studovat blíže. „Po celá léta lidé brali model rychlosti tání pro antarktické plovoucí ledovce a aplikovali jej na vertikální fronty grónských ledovců. Bylo to to nejlepší, co jsme mohli udělat vzhledem k omezeným pozorováním,“ řekla Schulz. Při vytváření modelu výzkumníci využívali robotické čluny, aby se dostali blízko ledovcovým útesům a mohli provést měření.

Výsledky oceánského klimatického modelu jsou pro lidstvo vysoce relevantní k předpovídání trendů spojených se změnou klimatu, takže je opravdu chcete mít správně. Byl to velmi důležitý krok pro zlepšení klimatických modelů,“ řekla Schulz. Nově vytvořený model s nejnovějšími daty tak pomůže pro budoucí řešení ohledně tání ledovců.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze