Na Antarktidě se odlomil obrovský kus ledovce

Na Antarktidě se odlomil obrovský kus ledovce
Fotografie: unsplash.com
  • Odlomení ledovce vědci již delší dobu očekávali
  • Ledovec A81 má rozlohu 1 550 km² a odlomil se z Bruntova ledového šelfu
  • Poblíž se nachází výzkumná britská stanice, která se kvůli prasklině již dříve přestěhovala více do vnitrozemí

Na začátku tohoto týdne se z Bruntova ledového šelfu na Antarktidě odlomil ledovec pojmenovaný A81 o rozloze 1 550 km², což představuje přibližně trojnásobek rozlohy Prahy. Odtržení se očekávalo již delší dobu, jelikož trhlina pojmenovaná jako Chasm-1 je již pozorována několik desetiletí. Do praskliny se posledních několik let dostávala voda, odlomení tak bylo nevyhnutelné – vědci pouze nevěděli, kdy k tomu dojde.

Prasklina se nacházela blízko výzkumné britské stanice (BAS) Halley, avšak odlomení ledovce na její fungování nemělo vliv. Již v roce 2016 se výzkumná stanice přemístila více do vnitrozemí právě z důvodu rozšiřování praskliny Chasm-1 a od roku 2017 byli lidé na stanici pouze během antarktického léta. „Naši glaciologové a operační týmy tuto událost očekávali. Měření ledového šelfu se provádí několikrát denně pomocí automatizované sítě vysoce přesných GPS přístrojů, které stanici obklopují. Ty měří, jak se ledový šelf deformuje a pohybuje, což je porovnáváno se satelitními snímky,uvedla ředitelka BAS Dame Jane Francis. Aktuálně je na stanici 21 zaměstnanců a odjet by měli na začátku února.

Bruntův ledový šelf je podrobně sledován

U praskliny Chasm-1 se odhalily změny pomocí satelitních snímků poprvé v roce 2012 – předchozích asi 35 let zůstala beze změny. Ledovec se odlomil 22. ledna a nejspíše bude cestovat do Weddellova moře. Jeho pohyb budou glaciologové sledovat. Bruntský ledový šelf je pravděpodobně nejpřísněji sledovaný ledový šelf na Zemi – celkem 16 přístrojů GPS měří každou hodinu deformaci ledu.


V tomto místě se také nachází takzvaná „Halloweenská trhlina“, která byla objevena v roce 2016 jen 17 km od stanice Halley a jméno dostala podle data jejího objevení. V roce 2020 se v tomto místě také objevila nová trhlina, která uvolnila v únoru 2021 ledovec A74, který nyní pluje po Weddellově moři. Takovéto lámání ledovců nijak nesouvisí s globálním oteplováním – jsou podle earthobservatory.nasa.gov součástí přirozeného cyklického procesu růstu a rozpadu ledových příkrovů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze