Antarktický led dosáhl rekordního minima a arktický led na tom není o moc lépe

Antarktický led dosáhl rekordního minima a arktický led na tom není o moc lépe
Fotografie: unsplash.com
  • Arktický led dosáhl šestého nejnižšího minima od satelitních záznamů
  • Antarktický led od roku 2014 ubývá a letos jej bylo 10. září rekordně nejméně
  • Úbytek ledu na obou pólech se děje v důsledku globálního oteplování

Výzkumníci NASA, kteří sledují sezónní a roční výkyvy mořského ledu na Antarktidě a Arktidě, zjistili, že led na obou pólech přibýval v nejchladnějších měsících mnohem pomaleji, než je zvykem. Arktický led podle zveřejněné zprávy NASA dosáhl svého minima 19. září 2023, což je 6. nejnižší výsledek podle satelitních záznamů. Antarktický led dosáhl svého minima 10. září a zatím se jednalo o rekordní úbytek. Sledování těchto ledových ploch je důležité nejen z důvodu globálního oteplování, ale také hrají důležitou roli v ekosystémech celé zeměkoule.

Mezi březnem a zářím 2023 se ledová pokrývka v Arktidě zmenšila z maximální plochy 14,62 milionu km² na 4,23 milionu km². To je zhruba o 1,99 milionu kilometrů čtverečních pod průměrným minimem v letech 1981–2010. Množství ztraceného mořského ledu by stačilo k pokrytí celých kontinentálních Spojených států,uvedla NASA. Antarktický led měl pak rozlohu při svém nejnižším minimu 16,96 milionu kilometrů čtverečních, což je o téměř milion méně než předchozí rekordní minimum z roku 1986.

Walter Meier, který se této problematice věnuje, uvedl, že změny jsou reakcí na již desítky let trvající globální oteplování. Od roku 1979 led na Arktidě nejen ubývá, ale je také mladší. V průměru Severní ledový oceán zamrzá o týden později každé desetiletí. Podle Vědce NASA Nathana Kurtze, který vede Laboratoř kryosférických věd, se Arktida otepluje čtyřikrát rychleji než zbytek planety.


Antarktický led klesá od roku 2014, kdy dosáhl svého maxima. Před tímto rokem se led na tomto kontinentě navyšoval přibližně o 1 % za desetiletí. Za postupný úbytek zde nejspíše může více faktorů, do kterých spadá El Nino a celkové oteplování oceánů. Rozpouštění ledů však oteplování ještě urychlí, jelikož mořský led odráží většinu sluneční energie zpět, ale voda ji z 90 % pohltí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze