V oblasti Antarktidy došlo k rekordnímu úbytku ledu

V oblasti Antarktidy došlo k rekordnímu úbytku ledu
Fotografie: unsplash.com
  • Na Antarktidě je v současné době nejméně mořského ledu od konce 70. let 20. století
  • Očekává se, že množství ledu se ještě zmenší

V okolí Antarktidy je v současné době nejméně mořského ledu od konce 70. let 20. století, kdy se jeho množství začalo v oblasti měřit. Podle vědců se jedná o extrémní situaci, kterou ještě nezažili. Na jižní polokouli je sice nyní léto, takže tání se dá očekávat, letos je ale velice výrazné. Vědci provedli měření 13. února 2023. Ukázalo se, že větry a teplejší vody způsobily snížení ledového pokrytí na pouhých 1,91 milionu km čtverečních.


Dopad klimatické krize na tání mořského ledu v Arktidě je zřejmý ze záznamů, které sahají až do roku 1979. Antarktický mořský led se rok od roku liší mnohem více. Pozoruhodné ztráty antarktického mořského ledu za posledních šest let však naznačují, že oceány jsou stále teplejší. Vědci se obávali zmenšení mořského ledu už před několika lety. Klimatické modely z roku 2014 naznačovaly, že Západoantarktický ledový štít (WAIS) je odsouzen ke zmizení kvůli globálnímu oteplování.

„Nikdy předtím jsem tu neviděl tak extrémní situaci bez ledu. Oblast o velikosti Německa je nyní zcela bez ledu. Znepokojuje mě, jak rychle k této změně došlo,“ uvedl pro theguardian.com profesor Karsten Gohl z Helmholtzova centra pro polární a mořský výzkum v Institutu Alfreda Wegenera v Německu, který byl v oblasti poprvé v roce 1994.

Podle bbc.com vědci považují chování antarktického mořského ledu za komplikovaný jev, který nelze jednoduše připsat změně klimatu. Pohled na data z posledních 40 let ukazuje velkou proměnlivost. Vědci očekávají, že roztaje ještě více ledu, než letní období na Antarktidě skončí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze