V Austrálii už Google používá drony k doručování zásilek

V Austrálii už Google používá drony k doručování zásilek
  • Ve městě Canberra běží pilotní provoz
  • Doručení proběhne v řádu minut

Doručování zásilek z internetových obchodů pomocí autonomních dronů je celkem prostá myšlenka, která snad napadla skoro každého. Jenomže realizace takového počinu zjevně není úplně jednoduchá, a tak jsme se prvního nasazení v praxi dočkali až nyní. Překvapivě nejde o Amazon, který se v této oblasti hodně angažoval, ale prvenství mu vyfoukl Google, respektive společnost Wing, která stejně jako Google spadá pod křídla společnosti Alphabet.

Testovací provoz je zatím omezen na okolí města Canberra v Austrálii a týká se zhruba jen stovky domácností na vybraných předměstích. Firma nicméně po finálním schválení hodlá dále expandovat.

Nejtěžší bylo naplnění všech bezpečnostních pravidel a dalších regulí. Drony tak smějí létat mezi sedmou ranní a osmou večerní (v neděli až od osmi) a nesmějí létat nad hlavními silnicemi nebo v blízkosti lidí. Zákazníci také dostali základní bezpečnostní školení, jak se po příletu tohoto nezvyklého poslíčka chovat.

A výhody? Google Wing spolupracuje s místními kavárnami nebo lékárnami a slibuje dodací lhůty v řádu minut. Podobně ambiciózní plány má i Amazon, který podobný systém testuje v Severní Americe a chce zboží doručovat do půl hodiny od objednání. Předpokládá se, že by v roce 2030 mohl každý čtvrtý internetový nákup doručit právě dron.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze