V Mexiku zemřel muž na ptačí chřipku H5N2. Tento typ se přenesl na člověka poprvé

V Mexiku zemřel muž na ptačí chřipku H5N2. Tento typ se přenesl na člověka poprvé
Fotografie: unsplash.com
  • Muž měl ještě před nákazou další zdravotní problémy
  • Poté, co byl hospitalizovaný, ještě tentýž den zemřel
  • Laboratorní testy potvrdily první případ přenosu ptačí chřipky tohoto typu

V Mexiku na konci dubna zemřel 59letý muž, u kterého byla potvrzená nákaza virem ptačí chřipky A (H5N2). Jak uvedla Světová zdravotní organizace (WHO), jedná se o první laboratorně potvrzený případ tohoto typu ptačí chřipky. Muž uvedl, že nebyl v kontaktu s žádným ptactvem. Ačkoliv tedy není jasný zdroj nákazy, v Mexiku jsou aktuálně hlášeny nákazy ptačí chřipkou H5N2 u drůbeže.

Ještě před nakažením byl muž nemocný a tři týdny upoutaný na lůžko. Od poloviny dubna začal vykazovat akutní případy nemoci jako byla horečka, dušnost, průjem a nevolnost. Když o několik dní později vyhledal lékařskou pomoc, byl okamžitě hospitalizován a téhož dne ještě zemřel na komplikace způsobené jeho celkovým zdravotním stavem. Muži tak byly odebrány vzorky a zaslány do laboratoře k anamnéze. Tam se potvrdilo, že byl vzorek pozitivní na přítomnost ptačí chřipky typu H5N2. Ačkoliv se nemocný viděl mezitím se 17 lidmi, ani jeden se nenakazil a jejich testy, které byly provedeny preventivně, byly negativní. Další případy tohoto onemocnění nebyly hlášeny.

Kdo přenáší ptačí chřipku?

Viry této závažné nemoci přenášejí ve většině případů ptáci, a to jak divocí, tak domácí drůbež. Infikovat se mohou ale i jiná zvířata, například byla potvrzena nákaza u krav. Nakažení člověka zatím není příliš prozkoumané a také je to spíše neobvyklé. Aby se člověk nakazil, musí se dostat do kontaktu s hostitelem viru, což se v případě ptactva jen velmi těžce zpětně dohledává.


Ptačí chřipka způsobuje u lidí infekci horních cest dýchacích. Některé případy mohou být tak závažné, že jsou smrtelné. I když byl tento případ smrtelný, WHO nemění aktuální opatření k šíření nemoci. Doporučuje se pouze vyhýbat hlášeným ohniskům nákazy a dodržovat základní hygienu jako je umývání rukou a konzumaci potravin z ověřených zdrojů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze