Vitamin C nedokáže předcházet nachlazení. Dokáže ale pomoci jinak

Vyvracíme nejčastější mýty
Vitamin C nedokáže předcházet nachlazení. Dokáže ale pomoci jinak
Fotografie: unsplash.com
  • Ani dlouhodobé užívání vitaminu C nedokáže zabránit nachlazení
  • Dokáže však zkrátit dobu nachlazení nebo zmírnit příznaky
  • Vitamin C je pro naše tělo nezbytný, u zdravých osob však není potřeba brát zvýšené dávky

Vítejte u dalšího dílu, kde se zaměřujeme na ty nejvíce zažité mýty, které ale nejsou vždy tak zcela pravdivé. Pomalu začíná podzim a s ním přichází i období chřipek a nachlazení. Pokud jako prevenci proti nemocem berete vitamin C, pak vás možná zklameme. Vitamin C totiž nedokáže zabránit tomu, abyste nemoc chytili. Jednoznačně je ale pro naše tělo přínosem, jen trochu jinak.

K čemu je dobrý vitamin C?

Vitamin C můžete znát také pod názvem kyselina askorbová. Jedná se o vitamin rozpustný ve vodě, který musíme našemu tělu dodávat, jelikož si jej neumí vytvořit samo. Vitamin C je pro tělo velmi důležitý. Ačkoliv v rámci posilování imunity hraje podle dietitiansondemand.com spíše jen podpůrnou roli, je důležitý pro vstřebávání železa, zdravé klouby (hraje klíčovou roli při tvorbě kolagenu) a podporuje tvorbu bílých krvinek. A to je jen malý výčet z toho, co vitamin C v našem těle dokáže. Navíc se jedná o antioxidant, který pomáhá udržet naše buňky v těle zdravé a působí protizánětlivě.

Nedokáže ale zabránit nachlazení

Dle studie, zveřejněné v prosinci minulého roku, každodenní užívání vitaminu C jako prevence nachlazení většinu lidí neochrání. Maximálně může zkrátit dobu onemocnění, ale jen asi o 10 %. Studie se zúčastnilo více než 11 000 dětí i dospělých, kteří brali alespoň dvojnásobnou doporučenou denní dávku vitaminu C (200 mg a více). Ačkoliv někteří brali vitamin C i po dobu několika let, nezabránil nachlazení, pouze zkrátil dobu nachlazení, případně zmírnil příznaky.

Vitamin C

Kde se tedy tento mýtus vzal? V roce 1928 byl poprvé vitamin C chemicky izolován biochemikem Albertem Szent-Györgyim, který za svůj objev dostal i Nobelovu cenu. Pro jeho až zázračné účinky jej ale začal vychvalovat Linus Pauling, který jeho účinky na tělo popsal ve dvou knihách. Tam právě dle livescience.com uvedl, že vitamin C ve velkých dávkách může pomoci prakticky s čímkoliv – od rakoviny až po srdeční choroby. V některých informacích se nemýlil – už studie z roku 1976 potvrdila, že vysoké dávky vitaminu C zvýšily procento přežití u pacientů v terminálním stádiu rakoviny. Jiná tvrzení však byla postupně vyvrácena nejrůznějšími studiemi.

Denní dávka vitaminu C

Průměrně bychom měli denně přijmout okolo 75 až 90 mg vitaminu C. Záleží vždy na váze, věku i pohlaví. Toto množství není nijak těžké zkonzumovat při normální stravě, která obsahuje i ovoce a zeleninu. Pokud to ale není možné, je zde možnost doplnit jej v doplňcích stravy. Velmi běžně se v lékárnách prodává vitamin C ve zvýšené dávce 500 mg. V případě, že jste zdraví, tak takové množství vaše tělo nepotřebuje a jednoduše se jej zbaví v moči. Není tedy potřeba brát takto vysoké dávky, když vitamin vaše tělo nezužitkuje.

Jelikož se tělo přebytečného vitaminu C lehce zbavuje, předávkování je prakticky nemožné. Ovšem pokud se tak stane, může dojít ke křečím v žaludku, průjmům, ale i k ledvinovým kamenům. K předávkování ale obvykle dojde až v případě, že lidé překročí doporučenou denní dávku 200krát (2 000 mg a více), a navíc tyto dávky konzumují dlouhodobě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze