Vítejte u dalšího dílu vyvracení zažitých mýtů. Dnes se zaměříme na zdraví, konkrétně na žaludek. Říká se, že konzumace kořeněných a pálivých jídel způsobuje žaludeční vředy. Jenže to není pravda – žaludeční vředy vznikají úplně jiným způsobem a z jiných důvodů. Navíc pálivá jídla ve skutečnosti fungují jako prevence proti vzniku vředů. Jak to tedy doopravdy je?
Co vředy způsobuje a co ne?
Jak uvádí American College of Gastroenterology, nejčastější příčiny vzniku peptických vředů jsou infekce a léky. Helicobacter pylori (HP) je bakterie, která napadá žaludeční sliznici a následně může způsobit onemocnění, jako je žaludeční vřed, ale také rakovinu žaludku. Objev této bakterie vedl k Nobelově ceně za medicínu, kterou obdrželi lékaři Robin Warren a Barry Marshall v roce 2005.
Bohužel zatím není zcela jasné, jak přesně se bakterie šíří, ale pravděpodobně se přenáší pozřením infikované látky z člověka na člověka. Tato infekce je nejvíce rozšířena v méně vyspělých zemích, ale může se dostat i do vyspělých států, a to zejména díky volnému cestování. Bakterie zůstává v těle celý život a ve většině případů není pro člověka ohrožující. Pokud ale dojde k velkému rozmnožení, imunitní systém si již s ní nedokáže poradit a dochází k častému pálení žáhy, plynatosti, ztrátě chuti k jídlu a nadměrnému říhání. Prokázání nákazy HP se dá několika způsoby a při potvrzení je ihned zahájena léčba, která zahrnuje alespoň dvě antibiotika.
Druhým nejčastějším důvodem vzniku žaludečních vředů jsou nesteroidní protizánětlivé léky. Jde o léky, které jsou i volně dostupné a bereme je při bolestech hlavy, zad, menstruačních bolestech, horečce, nachlazení a také proti zánětu. Tyto léky podle muhealth.org mohou dráždit žaludeční výstelku, čímž se naruší přirozená schopnost žaludku chránit se před žaludeční kyselinou. Lidé, kteří tyto léky užívají dlouhodobě nebo ve vyšších dávkách, jsou více vystaveni riziku vzniku žaludečního vředu.
Pokud konzumujete kořeněná či pálivá jídla, nemusíte se obávat, že byste si na vředy zakládali. Naopak konzumací pálivých jídel předcházíte vzniku vředů. Jak prokázala studie z roku 2006, kapsaicin, který je zodpovědný za pálivost chilli papriček, není příčinou tvorby vředů. Dokáže stimulovat alkálie, sekreci hlenu a prokrvení žaludeční sliznice, což působí preventivně proti tomuto onemocnění i při hojení vředů. Ačkoliv se dříve tvrdilo, že pálivá jídla mohou způsobit žaludeční vředy, tato hypotéza se nikdy nepotvrdila.
A co stres?
Dlouhodobý stres může mít obrovský vliv na lidské tělo a může způsobovat řadu nemocí. Mezi nejčastější patří vysoký krevní tlak, únava a deprese. Ačkoliv může být mezi stresem a žaludečními vředy spojitost, je trochu jiná, než si můžete myslet. Tělo při stresu reaguje různě a mezi příznaky patří i zvýšení žaludeční kyseliny. A právě ta je zdrojem vředů. Stres také někteří řeší nadměrným pitím alkoholu a kouřením, což jsou další ovlivňující faktory, které mohou dopomoci ke vzniku vředu.