30 let trvající studie zjistila, které ultrazpracované potraviny jsou nejhorší

30 let trvající studie zjistila, které ultrazpracované potraviny jsou nejhorší
Fotografie: unsplash.com
  • Studie se zúčastnilo přes 110 000 dobrovolníků
  • Mezi lety 1986 a 2018 podávali informace o jejich zdravotním stavu i konzumaci potravin
  • Lidé kteří jedli nejvíce ultrazpracovaných potravin, měli o 4 % vyšší úmrtnost

Ultrazpracované potraviny jsou v dnešním světě naprosto běžně k dostání prakticky všude. Nejedná se jen o polotovary jako jsou pizza, hranolky či omáčky, ale patří mezi ně i masné výrobky, fastfoody, zmrzlina, slazené nápoje, sladkosti či potravinářské přídatné látky. Je tedy zřejmé, že se s nimi setkáváme prakticky denně a jejich konzumace není zrovna zdraví prospěšná. Jak ukázala zveřejněná studie, která probíhala celých 30 let, čím více ultrazpracovaných potravin jíme, tím se i zvyšuje procento předčasného úmrtí.

Studie se zúčastnilo 76 563 žen a 39 501 mužů, přičemž u žádného z účastníků nebyla dříve diagnostikována rakovina, kardiovaskulární onemocnění nebo cukrovka. Lidé poskytovali od roku 1986 do roku 2018 každé dva roky informace o svém zdravotním stavu i životním stylu a každé čtyři roky vyplnili podrobný dotazník o konzumaci potravin.

Ti, kteří konzumovali ultrazopracovaných potravin nejméně, za den snědli v průměru asi tři porce. Lidé s nejvyšší konzumací snědli porcí v průměru za den sedm. Tito lidé pak měli o 4 % vyšší úmrtnost, a to z jakéhokoliv důvodu, oproti těm, kteří tyto potraviny jedli nejméně. Největší souvislost s úmrtím vykazovaly nejvíce masné produkty a mořské plody, následované slazenými nápoji (cukrem i umělými sladidly) a dezerty na bázi mléčných výrobků.


Podle CNN ale budou muset ještě výzkumníci zjistit, které složky z ultrazpracovaných potravin mají negativní vliv na zdraví. Důležité také je, aby měli lidé pestrý jídelníček a všeobecně konzumovali zdravou stravu. „Není to jen černobílé. Jednotlivá jídla nejsou dobrá ani špatná, obsahují prvky obojího a rovnováha mezi těmito dvěma může záviset na tom, kolik toho sníte,“ uvedl Dr. Peter Wilde, který dříve pracoval v centru Quadram Institute – centru pro výzkum potravin a zdraví.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze