Uplynulo 200 let od popsání prvního dinosaura. Přinesl nový pohled na historii

Uplynulo 200 let od popsání prvního dinosaura. Přinesl nový pohled na historii
Fotografie: unsplash.com
  • William Buckland 20. února 1824 jako první popsal druh dinosaura
  • V té době si myslel, že se jednalo o velkého ještěra, který chodil po čtyřech a dokázal žít ve vodě i na souši
  • Dnes je známých asi 1 000 druhů dinosaurů a každoročně přibývají další

Před 200 lety, přesně 20. února 1824, popsal anglický přírodovědec a teolog William Buckland na Oxfordské univerzitě první druh dinosaura – Megalosaura. Učinil tak na základě dolní čelisti, obratlů a kostí dolních končetin, které byly nalezeny v břidlicovém lomu ve vesnici Stonesfield nacházející se nedaleko Oxfordu. Podle agentury Reuters Buckland v kosterních fosiliích rozpoznal, že se jedná o obrovského plaza, kterého pojmenoval Megalosaurus (velký ještěr).

Tímto objevem tak vznikl první popis dinosaura, i když samotné slovo dinosaurus vzniklo až o několik desetiletí později. „Naše chápání dinosaurů se od 19. století výrazně změnilo. Buckland a další přírodovědci z počátku 19. století by byli ohromeni tím, kolik toho nyní o dinosaurech víme,“ uvedla paleontoložka Emma Nichollsová z přírodovědného muzea Oxfordské univerzity. Buckland na základě nalezených kostí předpokládal, že se jednalo asi o 20metrového ještěra, který chodil po čtyřech a mohl žít jak ve vodě, tak na souši.

Dnes už vědci vědí, že Megalosaurus nechodil po čtyřech a nebyl ani ještěr. Ve své době patřil do skupiny teropodů, jenž zahrnovala masožravé dinosaury jako byl Tyrannosaurus a Spirosaurus a měřil devět metrů. V době, kdy byl Megalosaurus poprvé popsán, se nevědělo, před jak dlouhou dobou dinosauři žili, jelikož se mělo zato, že je Země stará jen několik tisíc let. Nyní je již jasné, že tento druh dinosaura žil přibližně před 165 miliony let.


Ačkoliv původní myšlenka o tom, jak Megalosaurus vypadal, byla v několika ohledech mylná, dala vzniknout novému oboru geologie. A od chvíle, kdy byl první dinosaurus popsán, se toho lidstvo hodně naučilo. Původně se myslelo, že éra dinosaurů byla evoluční selhání. Nakonec se ale zjistilo, že dinosauři naši planetu obývali dlouhých 165 milionů let. Dnes je známých přibližně 1 000 druhů dinosaurů a každý rok přibývají nové.

Ve skutečnosti je věda stále ve fázi objevů. Ano, nyní je to 200 let, ale našli jsme jen nepatrný zlomek dinosaurů, kteří kdy žili,“ uvedl pro CNN paleontolog Steve Brusatte. Že jsou dnešní ptáci potomky dinosaurů se potvrdilo až v 90. letech 20. století, díky nalezené fosilii v Číně, která odhalila, že dinosauři měli peří. Pořád je ale hodně neobjeveného. Například není zcela jasné, jaké zvuky tito velcí tvorové vydávali.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze