Stejné dinosauří stopy vědci objevili v Africe a Jižní Americe. Jak je to možné?

Stejné dinosauří stopy vědci objevili v Africe a Jižní Americe. Jak je to možné?
Fotografie: unsplash.com
  • V Brazílii a Kamerunu bylo nalezeno přes 260 dinosauřích stop
  • Tyto státy jsou od sebe nyní vzdáleny tisíce kilometrů, dříve však spadaly pod superkontinent Pangea
  • Nalezené stopy tak ukazují, kde se dinosauři před miliony let nacházeli

Mezinárodní tým vědců vedený paleontologem ze Southern Methodist University (SMU) zveřejnil novou studii, která odhaluje stejné dinosauří stopy, které byly nalezeny napříč kontinenty. To ukazuje na dávnou historii, kdy se před miliony lety v Africe a Jižní Americe tito obrovští tvorové procházeli, a to ještě předtím, než se kontinenty od sebe oddělily. Paleontologové nalezli v Brazílii a Kamerunu více než 260 dinosauřích stop z období rané křídy. Tyto státy jsou ale od sebe nyní vzdáleny asi 6 000 km.

Zjistili jsme, že z hlediska věku byly tyto stopy podobné. Ve svých geologických a deskových tektonických souvislostech si byly také podobné. Pokud jde o jejich tvary, jsou téměř totožné,“ uvedl vedoucí studie Louis Jacobs. Stopy byly nalezeny ve zkamenělém bahně a většina z nich patřila tříprstým teropodním dinosaurům. Objeveny byly ale i čtyřprsté otisky, které kdysi patřily sauropodům, pro něž byl typický dlouhý krk a také ptakopánvím dinosaurům – tito býložraví dinosauři byli nejpočetnější skupinou během období křídy.

V době, kdy po Zemi chodili dinosauři, existoval superkontinent Pangea, který se později rozdělil do několika kontinentů. Dinosauři se tak mohli procházet na jednom místě, ale zároveň na dnes velmi vzdálených kontinentech. „Jedním z nejmladších a nejužších geologických spojení mezi Afrikou a Jižní Amerikou byl loket severovýchodní Brazílie uhnízděný proti dnešnímu pobřeží Kamerunu podél Guinejského zálivu. Dva kontinenty byly souvislé podél tohoto úzkého úseku, takže zvířata se na obou stranách tohoto spojení mohla potenciálně pohybovat,“ vysvětlil Jacobs.


Afrika a Amerika se od sebe začaly oddělovat přibližně před 140 miliony let. Rozdělování postupně vytvářelo trhliny v zemské kůře, až se prostor mezi oběma kontinenty vyplnil Atlantským oceánem. Než k tomu však došlo, vznikaly různé typy pánví, které byly zality postupně vodou a vznikala jezera. A právě v sedimentech těchto pánvích našli vědci stopy dinosaurů. Ačkoliv nalezení dinosauřích stop není nijak vzácné, mohou pomoci odhalit, jak kdysi dinosauři po tomto světě chodili a jakým směrem se vydávali.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze