Vědci zjistili, kolik na světě žilo T. rexů

Vědci zjistili, kolik na světě žilo T. rexů
Fotografie: unsplash.com
  • T. rexů žilo na Zemi 1,7 miliardy
  • Vědci toto číslo spočítali pomocí průměrné délky života, pohlavní zralosti a počtu vajec, která přežila
  • Studie z roku 2021 uváděla, že T. rexů bylo na planetě ještě o 800 milionů více

Tyranosaurus rex, často vyobrazovaný jako král dinosaurů, už dlouho fascinuje vědce i veřejnost. Kolik těchto mohutných predátorů se po Zemi pohybovalo, to však zůstávalo záhadou. Nejnovější studie přinesla nové a přesnější informace. Ukázalo se, že těchto dinosaurů žilo 1,7 miliardy. Vědci toto číslo spočítali pomocí průměrné délky života, pohlavní zralosti a počtu vajec, která přežila.


I když se tento počet zdá ohromující, studie z roku 2021 uváděla, že T. rexů bylo na planetě ještě o 800 milionů více. Vědci ale říkají, že nejnovější počet je daleko přesnější. Autorkou studie je evoluční ekoložka Eva Griebeler. Studie, která byla publikovaná na onlinelibrary.wiley.com, naznačuje nižší míru přežití T. rexe, menší počet generací a nižší počet vajíček. Vědci mají o těchto faktorech hodně údajů založených na podrobných studiích.

Eva Griebeler testovala model na údajích 23 různých žijících druhů plazů, ptáků a savců. Ekoložka zjistila, že ve srovnání s výzkumem z roku 2021 tento model předpovídá populaci každého živočicha. Podle sciencealert.com by měl stejný proces fungovat i u dalších živočišných druhů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze