V Americe se narodila dvojčata z embryí zmrazených před více než třiceti lety

V Americe se narodila dvojčata z embryí zmrazených před více než třiceti lety
Fotografie: pixabay.com
  • Embrya byla skladována při teplotě okolo -128 stupňů Celsia od 22. dubna 1992 v tekutém dusíku
  • Dvojčata se narodila 31. října 2022
  • Stáří embrya by nemělo mít vliv na zdraví dítěte

V americkém státě Tennessee se narodila dvojčata z embryí zmrazených před více než 30 lety. Předpokládá se, že jde o nejdéle zmrazená embrya, ze kterých se úspěšně narodily děti. Embrya byla skladována při teplotě okolo -128 stupňů Celsia od 22. dubna 1992 v tekutém dusíku.

Matka Rachel Ridgeway porodila dvojčata 31. října 2022. Společně se svým manželem Philipem Ridgewayem mají doma další čtyři malé děti. Ty přišly na svět přirozenou cestou. Podle Národního centra pro darování embryí (NEC) vytvořila dvojčata Lydia Ann a Timothy Ronald Ridgeway nový světový rekord. Převzala tak prvenství Molly Gibson, která se narodila v roce 2020 z embrya, které bylo zmrazeno necelých 27 let.


„Bylo mi pět let, když Bůh dal život Lydii a Timothymu. V jistém smyslu to jsou naše nejstarší děti, i když jsou naše nejmenší. Je to něco ohromujícího,“ uvedl otec Philip Ridgeway pro cnn.com. „Nikdy jsme neměli stanovený počet dětí, které chceme mít. Vždy jsme si mysleli, že jich budeme mít tolik, kolik jich nám Bůh chce dát. Když jsme se dozvěděli o adopci embryí, rozhodli jsme se, že to zkusíme,“ dodal Philip Rigway.

Stáří embrya by nemělo mít vliv na zdraví dítěte. Důležitější je věk ženy, která darovala vajíčka. „Rozhodnutí adoptovat tato embrya by mělo uklidnit další takové páry, které se ptají, zda by byl někdo ochoten adoptovat embrya, která byla zmrazena před pěti, deseti nebo dvaceti lety. Odpověď je rozhodně ano,“ uvedl pro bbc.com Dr. John David Gordon, který provedl přenos embryí.

Ridgewayovi chtěli, aby se jejich děti zapojily do celého procesu. Vysvětlovali jim celý postup krok po kroku. „Byli nadšení a šťastní na každém kroku naší cesty. Milují své nejmladší sourozence, hrají si s nimi a velmi se těšili až se narodí a zjistí, zda budou mít brášky nebo sestřičky,“ dodali šťastní rodiče.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze