Během pandemie vzrostl počet pokusů o sebevraždu u dětí a dospívajících

Během pandemie vzrostl počet pokusů o sebevraždu u dětí a dospívajících
Fotografie: unsplash.com
  • U dětí ve věku od 10 do 12 let se počet pokusů o sebevraždu během let 2019 až 2021 zvýšil o více než 70 %
  • Více se o sebevraždu pokoušely dívky
  • V roce 2020 byla v Americe sebevražda druhou nejčastější příčinou úmrtí u dětí ve věku od 10 do 14 let

Nová studie uvádí, že nejen počet pokusů a sebevraždu, ale i množství samotných sebevražd u mladých lidí a dětí během pandemie koronaviru prudce vzrostlo. U dětí ve věku od 10 do 12 let se počet pokusů o sebevraždu během let 2019 až 2021 zvýšil o více než 70 %. Studie amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) se zabývala pokusy o sebevraždu otrávením v roce 2021 mezi dospívajícími ve věku od 10 do 19 let. Výsledky analýzy ukázaly, že počet pokusů o sebevraždu i sebevražd vzrostl v roce 2021 o 30 % ve srovnání s rokem 2019, než vypukla pandemie koronaviru.


Největší nárůst byl zaznamenán u dětí ve věku od 10 do 12 let, a to 73 %. U dětí ve věku od 13 do 15 let došlo k nárůstu o 48,8 %. Více se o sebevraždu pokoušely dívky. „Nejvíce nás překvapily děti ve věku od 10 do 12 let, kde jsme zaznamenali nejvyšší nárůst. Ve své práci jsme svědky toho, jak si velice mladí lidé chtějí ublížit. Navíc není úplně ve zvyku zkoušet si vzít život otrávením,“ uvedl pro cnn.com spoluautor studie profesor medicíny Dr. Chris Holstege.

Podle jeho slov se ještě před 20 lety, kdy začal učit na univerzitě, zřídkakdy setkal s dítětem ve věku od 9 do 12 let, které by se chtělo otrávit a zabít. Teď potkává takové případy každý týden. Výzkum ukázal, že mnoho dětí užívalo léky, které má doma skoro každý, například ibuprofen nebo acetaminofen. Ty se užívají ke zmírnění bolesti a proti horečce. Podle odborníků je znepokojivé, kolik takových léků je volně prodejných. Děti k nim pak mají velice snadný přístup.

V roce 2020 byla v Americe sebevražda druhou nejčastější příčinou úmrtí u dětí ve věku od 10 do 14 let a třetí hlavní příčinou mezi dětmi ve věku 15 až 24 let. Přestože je pandemie koronaviru na ústupu, odborníci varují, že děti jsou stále velice duševně zranitelné a rodiče by měli své děti neustále kontrolovat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze