FDA schválil aktualizované vakcíny proti COVID-19 pro děti od 6 měsíců

FDA schválil aktualizované vakcíny proti COVID-19 pro děti od 6 měsíců
Fotografie: unsplash.com
  • FDA schválil aktualizované vakcíny proti COVID-19 od firem Moderna a Pfizer/BioNTech pro děti do 5 let
  • Nárok na aktualizovanou vakcínu nemají děti, které již dostaly tři dávky vakcíny Pfizer
  • V USA nyní přibývá mnoho nových případů respiračních onemocnění

Děti ve věku 6 měsíců mají nyní nárok na aktualizovanou vakcínu proti koronaviru od dvou farmaceutických firem. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) minulý týden schválil aktualizované vakcíny proti COVID-19 od firem Moderna a Pfizer/BioNTech pro užití u dětí ve věku od 6 měsíců do 5 let. Americké centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v pátek uvedlo, že rozšířilo používání vakcín na tuto věkovou skupinu.

Aktualizované vakcíny se zaměřují na původní kmen koronaviru i na subvarianty omikronu BA.4 a 5. Podle cnn.com mohly být dříve touto vakcínou očkovány pouze děti ve věku od 5 let. „Více dětí má nyní možnost aktualizovat svou ochranu proti viru bivalentní vakcínou proti COVID-19 a my doporučujeme rodičům a pečovatelům těch, kteří jsou způsobilí, aby to zvážili. Zvláště, když nás čekají prázdniny a zimní měsíce, během kterých budou velké skupiny lidí trávit více času v uzavřených vnitřních prostorách,“ uvedl v prohlášení komisař FDA Dr. Robert Califf.


Na aktualizovanou dávku vakcíny mají nárok děti ve věku 6 měsíců až 5 let, které dostaly původní dvoudávkovou vakcínu Moderna. Dále pak děti ve věku od 6 měsíců do 4 let, které měly být naočkovány třemi dávkami vakcíny Pfizer, ale ještě se tak nestalo. A v poslední řadě děti stejného věku, které nedostaly třetí dávku vakcíny Pfizer. Nárok na aktualizovanou vakcínu nemají ty děti, které již dostaly tři dávky vakcíny Pfizer.

„U dětí v této věkové skupině, které již dokončily základní sérii očkování, se stále očekává, že budou mít ochranu před nejzávažnějšími příznaky z aktuálně cirkulující omikronové varianty. Údaje na podporu podávání aktualizované bivalentní posilovací dávky pro tyto děti se očekávají v lednu,“ uvedla FDA. Povolení Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv přichází v době, kdy se Spojené státy potýkají s vysokými počty případů respiračních onemocnění, včetně chřipky a RS viru, a rostoucím počtem hospitalizací s nákazou koronavirem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze