Vakcína Sputnik V ochrání před omikronem lépe než Pfizer

Vakcína Sputnik V ochrání před omikronem lépe než Pfizer
Fotografie: unsplash.com
  • Studie se zúčastnilo 51 lidí naočkovaných Sputnikem V a 17 osob po dvou dávkách vakcíny Pfizer
  • Výsledky studie ukázaly, že Sputnik V je účinný proti omikronu na 74,2 % a Pfizer/BioNTech na 56,9 %

Nová laboratorní studie ukázala, že hladina protilátek neutralizující variantu omikron u lidí naočkovaných vakcínou Sputnik V neklesla tak výrazně jako u lidí, kteří dostali vakcínu Pfizer/BioNTech. Podle reuters.com studii provedli vědci z institutu Spallanzani v Itálii a institutu Gamaleya v Moskvě, kde byla vakcína Sputnik V vyvinuta.


Studie se zúčastnilo 51 lidí naočkovaných Sputnikem V a 17 osob po dvou dávkách vakcíny Pfizer. Vědci uvedli, že vzorky odebrané tři až šest měsíců po druhé dávce vakcíny ukázaly, že protilátky Sputniku V byly odolnější vůči omikronu než u Pfizeru. Výsledky studie ukázaly, že Sputnik V je účinný proti omikronu na 74,2 % a Pfizer/BioNTech na 56,9 %. Podle studie je podání posilovacích dávek vakcín nutné.

Diskuze ke článku
Vitezslav Drozd
Vitezslav Drozd
Nejsem zaujatý ani vůči Sputniku - ani nejsem rusofob. Ale studie na 51 lidech je opravdu směšná, respektive to žádná studie není.
Dvorak Milan
Dvorak Milan
I kdyby měl sputnikV 100% tak se u nás používat nebude protože je z Ruska, leda že by ho nakoupili Němci a nám ho poté přeprodali, pak by bylo vše politicky korektní.
Karel Ševčík
Karel Ševčík
už mám těch evropských a českých demokratů plné zuby
Přemysl Louda
Přemysl Louda
Zdraví je přednější než politika.Toť vše.Ahoj

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze