Do roku 2030 budou vyvinuty vakcíny na rakovinu a onemocnění srdce

Do roku 2030 budou vyvinuty vakcíny na rakovinu a onemocnění srdce
Fotografie: unsplash.com
  • Moderna chce vyvinout vakcíny na rakovinu, kardiovaskulární, autoimunitní a další onemocnění
  • Vědci za posledních 12 až 18 měsíců udělali pokrok, který by normálně trval až 15 let
  • Moderna chce nabídnout vakcínu téměř na všechny druhy chorob již za pět let
  • Aktuálně vyvíjí vakcíny na rakovinu, které se zaměřují na různé typy nádorů

Podle odborníků by mohla převratná sada nových vakcín proti řadě onemocnění včetně rakoviny zachránit miliony životů. Jedna z předních farmaceutických firem uvedla, že věří, že se povede vakcíny na rakovinu, kardiovaskulární, autoimunitní a další onemocnění vytvořit do konce desetiletí. Nová studie ukázala, že pokrok při vytváření nových vakcín byl největší až za dob pandemie koronaviru. Vědci za posledních 12 až 18 měsíců vývoje vakcíny proti koronaviru udělali pokrok i při vývoji dalších nových vakcín, který by mohl normálně trvat i 15 let. Hlavní lékař farmaceutické firmy Moderna Dr. Paul Burton uvedl v rozhovoru pro theguardian.com, že firma bude schopna nabídnout vakcínu téměř na všechny druhy chorob již za pět let. Moderna aktuálně vyvíjí vakcíny na rakovinu, které se zaměřují na různé typy nádorů.


„Vyvineme tuto vakcínu, bude vysoce účinná a zachrání mnoho stovek tisíc, ne-li miliony životů. Myslím si, že budeme schopni nabídnout lidem po celém světě personalizované vakcíny proti rakovině, konkrétně proti mnoha různým typům nádorů,“ doplnil Dr. Paul Burton. Dále uvedl, že více infekcí dýchacích cest by mohlo být pokryto jednou vakcínou. To by lidem s oslabenou imunitou umožnilo chránit se před koronavirem, chřipkou a respiračním syncytiálním virem (RSV), zatímco mRNA vakcína by mohla být dostupná pouze pro vzácná onemocnění, na která v současnosti neexistují žádné léky.

Další farmaceutické firmy také pracují na nových vakcínách. Pfizer zahájil nábor pro poslední fázi klinického hodnocení vakcíny proti chřipce a společně se společností BioNTech vyvíjejí vakcíny na další infekční onemocnění, včetně pásového oparu. BioNTech má ale stejné ambice jako Moderna. Na konci loňského roku jsme vás informovali o tom, že tato firma chce do roku 2030 představit vlastní vakcínu proti rakovině tlustého střeva, kůže a dalším.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze