Vakcíny AstraZeneca a Johnson & Johnson budou dostávat pouze lidé starší 60 let

Vakcíny AstraZeneca a Johnson & Johnson budou dostávat pouze lidé starší 60 let
Fotografie: AstraZeneca
  • K rozhodnutí došlo poté, co EMA zveřejnila výsledky analýzy nežádoucích účinků
  • U obou vakcín může ve vzácných případech dojít k takzvanému syndromu trombózy s trombocytopenií (TTS)
  • U obou ale nadále převládají benefity nad riziky

Odborníci z České vakcinologické společnosti a Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) se shodli na věkovém omezení aplikace dvou vakcín proti koronaviru. Vakcíny AstraZeneca a Johnson & Johnson doporučují používat u osob ve věku nad 60 let. Obě odborné instituce reagují na výsledky analýzy Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), která porovnala závažná rizika onemocnění COVID-19, proti němuž očkování chrání, s velmi vzácným specifickým nežádoucím účinkem obou uvedených vakcín – syndromem trombózy s trombocytopenií (TTS).

Vzhledem k tomu, že u obou vakcín jde o velmi vzácný nežádoucí účinek, rozhodlo se ministerstvo v tuto chvíli především upozornit a poučit lékaře, aby dokázali správně diagnostikovat syndrom TTS a pacientům mohli včas nasadit potřebnou léčbu. „Vítám aktivitu Státního ústavu pro kontrolu léčiv, který připravil informační dopis pro poskytovatele zdravotní péče a předává jim doporučení, jak postupovat, pokud se u očkovaného vlivem tohoto velmi vzácného nežádoucího účinku objeví zdravotní komplikace,“ uvádí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.


U obou vakcín nadále převládají benefity nad riziky. „U osob, u kterých již bylo zahájeno očkování první dávkou vakcíny AstraZeneca (vakcína Johnson & Johnson je jednodávková), je nyní důležité dokončit schéma aplikací druhé dávky stejné vakcíny bez ohledu na věk. Vzácné krevní sraženiny se navíc vyskytovaly spíše po první dávce. Nedoočkovaný člověk není před koronavirem dostatečně chráněn a je vystaven riziku nákazy,“ říká předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Pokud si vzhledem k aktuálnímu zdravotnímu stavu není pacient jistý, zda je pro něj očkování vhodné, je na místě konzultace s ošetřujícím lékařem. „Praktiční lékaři před podáním každé vakcíny vždy sledují anamnézu pacienta a zváží, zda je bezpečné vakcínu pacientovi podat. Snažíme se svým pacientům vysvětlovat, že riziko TTS u dvou zmíněných vakcín je skutečně minimální. Jsme přesvědčeni, že přínosy očkování těmito vakcínami jsou významné a mělo by se jimi dále očkovat ve stanovených skupinách obyvatel,“ zmiňuje přednosta Ústavu všeobecného lékařství a místopředseda odborné společnosti Bohumil Seifert.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze