Vědci poprvé objevili mikroplasty v plicích živých lidí

Vědci poprvé objevili mikroplasty v plicích živých lidí
Fotografie: unsplash.com
  • Vědci našli mikroplasty hluboko v dolní části plic, což bylo kvůli velikosti dýchacích cest považováno za nemožné
  • Mikroplasty byly objeveny v 11 ze 13 vzorků plicní tkáně
  • Vědci našli malé částice, které se běžně vyskytují v plastových obalech, lahvích a oblečení

Vědci z lékařské školy Hull York Medical School v Anglii našli mikroplasty hluboko v dolní části plic živých lidí, což považovali za nemožné kvůli tomu, jak jsou dýchací cesty úzké.


Studie, která byla publikovaná v odborném časopise Science of the Total Environment, objevila mikroplasty v 11 ze 13 testovaných vzorků plicní tkáně. „Mikroplasty byly dříve nalezeny ve vzorcích z pitev lidských mrtvol. Toto je první studie, která ukazuje mikroplasty v plicích živých lidí. Dýchací cesty jsou velmi úzké, takže nikoho nenapadlo, že by se tam mohly mikroplasty dostat, ale zjevně to možné je. Tyto výsledky představují důležité informace v oblasti znečištění ovzduší, mikroplastů a lidského zdraví,“ uvedla pro independent.co.uk vedoucí autorka studie Laura Sadofsky.


Mikroplasty, které vědci našli, se běžně vyskytují v plastových obalech, lahvích, oblečení a provazech. U mužů byla hladina mikroplastů vyšší než u žen. „Nečekali jsme, že najdeme nejvyšší počet částic plastů v dolní oblasti plic, navíc v takové velikosti. Je to překvapivé, protože ve spodní části plic jsou dýchací cesty malé. Očekávali jsme, že takto velké částice tělo odfiltruje nebo zachytí dřív, než se dostanou hluboko do plic,“ dodala autorka studie

Na konci března vědci také objevili mikroplasty v lidské krvi. Výsledky obou studií dokazují, že malé plastové částice mohou cestovat po těle a usazovat se v různých orgánech. Mikroplasty se mohou dostat do těla prostřednictvím jídla, vody a vzduchu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze