Státy OSN uzavřely celosvětovou dohodu o plastech

Státy OSN uzavřely celosvětovou dohodu o plastech
Fotografie: unsplash.com
  • Zástupci 175 států OSN na ekologickém shromáždění v Nairobi se dohodli na vypracování smlouvy do konce roku 2024
  • Jedná se o nejdůležitější dokument o životním prostředí od uzavření Pařížské dohody v roce 2015
  • Dohoda se bude také zabývat celým životním cyklem plastů, včetně výroby, designu a likvidace

Organizace spojených národů (OSN) je připravena schválit plán na vytvoření první celosvětové dohody o recyklaci plastů. Jedná se o nejdůležitější dokument o životním prostředí od uzavření klimatické dohody z roku 2015 v Paříži.

Světoví vůdci, ministři a další zástupci 175 států OSN na ekologickém shromáždění v Nairobi se dohodli na vypracování smlouvy, která má skoncovat se znečištěním planety způsobeným plastovým odpadem. Podle cnbc.com se dohoda bude také zabývat celým životním cyklem plastů, včetně výroby, designu a likvidace. Plně závazný dokument by měl být dojednán a vypracován do konce roku 2024.


„Jde o nejvýznamnější dohodu o ochraně životního prostředí od Pařížské dohody. Je to pojistka pro tuto i budoucí generaci. Díky dohodě budeme moci dál používat plastové výrobky a nebudeme odsouzeni k záhubě,“ uvedla výkonná ředitelka Programu OSN pro životní prostředí Inger Andersen.

Agentura OSN ale varovala, že dohoda bude mít úspěch pouze při splnění podmínek, které budou muset být doladěné do nejmenších detailů. „Před šesti lety se zdálo nemožné vytvořit právně závaznou smlouvu, která by se zabývala celým životním cyklem plastů. Toto oznámení je výsledkem práce mnoha hnutí, která se spojila, aby pochopila vážnou situaci a začala ji řešit. Nyní musíme při uzavírání dohody o plastech dále pokračovat ve spolupráci,“ uvedl právník z Centra pro mezinárodní právo životního prostředí David Azoulay.

V roce 2017 bylo na planetě 348 miliónů tun plastového odpadu. Pro srovnání, v roce 1950 to byly pouze 2 milióny tun. Plasty na jedno použití, například lahve, sáčky a obaly od potravin, jsou nejčastěji vyhazovaným typem plastu. Tento odpad často končí svůj krátký životní cyklus v oceánech nebo na skládkách.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze