Vědci se shodli. Za klimatickou krizi mohou lidé

Vědci se shodli. Za klimatickou krizi mohou lidé
Fotografie: unsplash.com
  • Vědci prozkoumali více než 90 tisíc studií za posledních 8 let
  • Podle výsledků se na názoru shodlo 99,9 % vědců

Na základě přezkoumání více než 90 tisíc studií týkajících se klimatických změn se vědci z celého světa shodli na tom, že za klimatickou krizi mohou lidé. Znamená to tedy, že spalování fosilních paliv jako ropa, plyn nebo uhlí ohřívá naši planetu a způsobuje extrémní výkyvy počasí.


Průzkum z roku 2013 ukázal, že 97 % studií publikovaných v letech 1991 až 2012 ukazuje na klimatickou krizi způsobenou lidmi. Nyní se toto číslo zvedlo na 99,9 %. Průzkum studií publikovaných od roku 2012 do loňského roku probíhal ve dvou fázích. Vědci nejdříve prozkoumávali náhodně 3 tisíce publikací, ze kterých pouze čtyři nesouhlasily s názorem, že klimatickou krizi způsobují lidé. Ve druhé fázi prošli úplnou databázi 88 125 studií, ve kterých hledali klíčová slova spojená s vyvrácením lidské chyby. Takové údaje vědci našli ve 28 z nich. Všechny byly publikované v menších časopisech.

„Je to uzavřený případ. Mezi vědci není nikdo významný, kdo by pochyboval o změně klimatu způsobené lidmi,“ řekl pro theguardian.com hlavní autor studie Mark Lynas z Cornellovy univerzity.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze