Hurikány a tajfuny budou dle vědců do roku 2050 až 2× častější

Hurikány a tajfuny budou dle vědců do roku 2050 až 2× častější
Fotografie: unsplash.com
  • Je to kvůli klimatickým změnám
  • Pro vytvoření studie použili vědci systém STORM, který vygeneroval na základě minulých klimatických podmínek ty budoucí
  • Nejvíce ohrožená místa jsou Hong Kong a Tokio, kde se pravděpodobnost bouří zvedla o více jak 100 %

Studie publikovaná na science.org ukázala, že hurikány a tajfuny by mohly do roku 2050 přicházet více než dvakrát častěji. Vědci uvedli, že se tak bude dít na základě klimatických změn. Ve studii stojí, že v dalších desetiletích bude pravděpodobnost intenzivních bouří vyšší a zasáhnou i více lidí. Rychlost větru by se mohla zvýšit až o 20 %.

Naše výsledky znovu zdůrazňují, že regiony, které mají v současnosti velmi nízké riziko zasažení, by mohly začít být skutečně ovlivňovány tropickými cyklóny v důsledku klimatických změn,“ uvedla pro cnn.com Nadia Bloemendaal, klimatoložka z University of Amsterdam a hlavní autorka studie. Vědci pro toto zjištění použili předpovědní systém STORM ke generování minulých i budoucích klimatických podmínek. Poté použili mapy rychlosti větru, aby prozkoumali budoucí změny v jednotlivých oblastech. Největší nárůst bouří s vysokou intenzitou vědci čekají v oblasti kolem Hong Kongu a jižním Pacifiku. V Tokiu je aktuálně pouze 4,6% šance, že bude zasaženo za celý rok silnou bouří. V budoucnu se toto číslo zvedne až na 13,9 %. Další výrazná změna se bude týkat Honolulu, kde se roční šance změní z aktuálních 4 % na 8,6 %.


Pravděpodobně za to může zvýšení teplot. Oteplováním moří dochází k zesílení bouří. Jediné oblasti, kde vědci nezaznamenali zvýšení intenzity tropických cyklónů, byly Mexický a Bengálský záliv. Při zasažení hurikánů a tajfunů jsou finanční ztráty pro danou oblast vyšší než u jakékoliv jiné přírodní katastrofy. Podle provedené studie Spojené státy za posledních deset let zaznamenaly ztráty ve výši 480 miliard dolarů (11,2 bilionu korun) kvůli tropickým bouřím a hurikánům. I z tohoto důvodu je důležité, aby bylo do budoucna možné lépe předvídat, kde se bouře vyskytne.

Naše výsledky mohou pomoci identifikovat místa náchylná k největšímu nárůstu rizika tropických cyklónů. Místní vlády pak mohou přijmout opatření ke snížení rizika ve svém regionu, aby bylo možné minimalizovat škody a úmrtí,“ řekla Nadia Bloemendaal. Po celém světě se vytvoří ročně 80 až 100 tropických cyklónů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze