Vědci zkoumají škodlivé organismy v oceánech a jejich vliv na změny klimatu

Vědci zkoumají škodlivé organismy v oceánech a jejich vliv na změny klimatu
Fotografie: unsplash.com
  • Chilští vědci prozkoumávali vody v Jižní Americe
  • Zaměřili se na tzv. „rudý příliv“, který způsobuje speciální řasa
  • Vzorky by mohly pomoci s bojem proti klimatickým změnám

Kvůli pandemii byla expedice vědců z Chile o rok odložena. Nyní chilští vědci studují organismy na jednom z nejvzdálenějších míst na Zemi, aby zvýšili úsilí v boji proti klimatickým změnám. Místo se nachází na jižním cípu Jižní Ameriky, kde se potkává Tichý a Atlantický oceán. Tato lokalita je také známá jako „konec světa“, uvedl GlobalTimes.

Vědci se plavili na oceánografické lodi Cabo de Hornos, kde se zaměřili na vodu, která má nižší úroveň kyselosti, soli a vápníku, než je tomu běžné. Vědci totiž předpokládají, že tento stav se brzy projeví i na jiných místech světa v rámci dopadu klimatu. Mise věnovala zvláštní pozornost tzv. „rudým přílivům“. Jedná se o škodlivé květy řas, které mohou ve velkém množství zbarvit moře do ruda. Rudé přílivy byly poprvé zaznamenány v této oblasti před 50 lety a mají na svědomí smrt 23 lidí a dalších více než 200 přiotrávily.


Expedice se zastavila celkem na 14 místech, kde vždy odebrala vzorky vody. Nejníže odebraný vzorek pochází z hloubky 200 metrů pod hladinou. Další přístroj nabral vzorky půdy, a to až z hloubky více než 300 metrů. Mořský biolog Rodrigo Hucke také strávil hodiny na lodi, kde skenoval vodní hladinu. To vše pro pozdější zkoumání.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze