Na Antarktidě taje sníh rychleji kvůli turismu a výzkumným aktivitám

Na Antarktidě taje sníh rychleji kvůli turismu a výzkumným aktivitám
Fotografie: unsplash.com
  • Turismus se za posledních 10 let na Antarktidě téměř zdvojnásobil
  • Znečištění kvůli turismu i výzkumným aktivitám urychluje tání sněhu o 23 mm každé léto
  • Černý uhlík se zachytí na povrchu sněhu, tím urychluje jeho tání

Černý uhlík vzniká ze spalování fosilních paliv, biopaliv i biomasy. Podle nového výzkumu znečištění černým uhlíkem na Antarktidě způsobuje dalších 23 milimetrů tání sněhu každé léto v oblastech, které jsou nejvíce zasaženy turismem a výzkumnými aktivitami. V sezóně 2019 až 2020 navštívilo Antarktidu více než 74 000 turistů, což je téměř dvojnásobek oproti stavu před deseti lety.

Výzkumný tým odebíral vzorky celkově na 28 místech od roku 2016 až do roku 2020. Nejvíce se zaměřili na Antarktický poloostrov, kde se nachází více jak polovina výzkumných zařízení a 95 % turistických cest.


Spoluautor studie doktor Raúl Cordero uvedl, že antarktický sníh je nejčistší na Zemi. Z miliardy částí připadá jen jedna na černý uhlík. „To je 1 000krát méně než to, co byste našli v Himalájích, a 100krát méně než to, co můžete najít v Andách nebo ve Skalistých horách,“ řekl. Na Antarktickém poloostrově byla hladina černého uhlíku dvakrát až čtyřikrát vyšší než na jiných částech kontinentu.

Podle The Guardian vědci zjistili, že černá uhlíková stopa je asi 10krát vyšší od výzkumných akcí než od návštěvníků, jelikož využívají různá plavidla, letadla, helikoptéry i generátory poháněné naftou. Jakmile se černý uhlík usadí na povrchu sněhu, absorbuje více slunečního záření, a dochází tak k většímu tání.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze