V Ghaně se šíří smrtící virus marburg. Neexistuje na něj žádný lék

V Ghaně se šíří smrtící virus marburg. Neexistuje na něj žádný lék
Fotografie: unsplash.com
  • Ghana potvrdila nákazu virem u dvou lidí
  • Světová zdravotnická organizace na místě vyhlásila epidemii nemoci
  • Na boj s nemocí doposud neexistuje žádná léčba ani vakcína

V Ghaně byly identifikovány dva případy smrtelného viru marburg. Je to poprvé, kdy byla v západoafrické zemi objevena nemoc podobná ebole. Vir se potvrdil u dvou lidí ze vzorků z krve. „Je to poprvé, co Ghana potvrdila onemocnění virem marburg,“ uvedl ředitel ghanské zdravotní služby Patrick Kuma-Aboagye.


Doposud neexistuje žádná léčba nebo vakcína, která by mohla v boji proti nemoci pomoct. Virus je téměř stejně smrtelný jako ebola. Všechny osoby, které byly s nakaženými v kontaktu, jsou v karanténě. Světová zdravotnická organizace (WHO) V Ghaně vyhlásila epidemii nemoci. „Zdravotní úřady zareagovaly rychle a získaly před epidemií náskok. To je dobře, protože bez okamžité akce se může marburg snadno vymknout kontrole,“ uvedl regionální ředitel WHO pro Afriku Dr. Matshidiso Moeti pro theguardian.com.

Virus se může šířit prostřednictvím infikovaných zvířat, včetně netopýrů. „Veřejnosti se proto doporučuje vyhýbat se jeskyním obývaným netopýry. Všechny masné výrobky by měli lidé před konzumací důkladně zpracovat,“ doporučují ghanské úřady.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze