V Rovníkové Guineji se šíří smrtící virus marburg

V Rovníkové Guineji se šíří smrtící virus marburg
Fotografie: unsplash.com
  • V Rovníkové Guineji v důsledku viru marburg zemřelo nejméně 9 osob
  • Marburg se podobá ebole a úmrtnost je až 88 %
  • Rovníková Guinea nařídila minulý týden karanténu více než 200 osobám
  • Světová zdravotnická organizace zvýší svůj epidemiologický dohled v Rovníkové Guineji

Kamerunské úřady v pondělí odhalily dva podezřelé případy viru marburg v obci Olamza, která se nachází na hranici s Rovníkovou Guinejí. Ta v pondělí oficiálně oznámila šíření viru marburg ve městě, kde nemoci podlehlo nejméně 9 lidí. Kamerun po tomto oznámení omezil pohyb na společné hranici s Rovníkovou Guinejí. Virus marburg, který se podobá ebole, se přenáší tělesnými tekutinami a úmrtnost je až 88 %. Mezi hlavní příznaky patří velmi vysoká horečka a bolest svalů.

„Dne 13. února jsme měli dva podezřelé případy. Jedná se o dvě 16leté děti, chlapce a dívku, které dosud necestovaly do postižených oblastí v Rovníkové Guineji,“ uvedl delegát veřejného zdraví pro Kamerun Robert Mathurin Bidjang. Do kontaktu s těmito dětmi přišlo nejméně 42 lidí. Světová zdravotnická organizace (WHO) v úterý uvedla, že zvýší svůj epidemiologický dohled v Rovníkové Guineji a pošle do ohniska nákazy své odborníky. Tato malá středoafrická země zatím podle WHO ohlásila 9 úmrtí a 16 podezřelých případů virové choroby marburg. Nakažení uvedli, že mezi příznaky, které se u nich projevily, patří horečka, únava a krvavý průjem a zvracení.


„Posílili jsme dozor přímo v terénu. Sledování kontaktů, jak víte, je základ pro získání mnoha odpovědí. Přemístili jsme na místo týmy určené ke sledování koronaviru, které budou hledat další potenciálně nakažené a dovybavili jsme je, aby nám co nejvíce pomohly,“ uvedl pro cnn.com George Ameh, zástupce WHO pro země v Rovníkové Guineji. Rovníková Guinea nařídila minulý týden karanténu více než 200 osobám a omezila pohyb ve své provincii Kie-Ntem, kde byla poprvé zjištěna přítomnost viru marburg. „Aktuálně pracujeme na 30denním plánu, ve kterém bychom měli být schopni určit, jaká jsou potřeba zavést opatření a co je potřeba k zastavení šíření viru,“ doplnil George Ameh.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze