Vědci vyvinuli fotografický snímač velký jako zrnko soli

Vědci vyvinuli fotografický snímač velký jako zrnko soli
Fotografie: Priceton University
  • Vynález je založen na tzv. metapovrchu
  • Nitrid křemíku se chová jako optická anténa
  • Nový snímač se tak obejde bez čočky a je výrazně menší, což ho předurčuje pro využití v medicíně

Běžné fotoaparáty pracují na principu skleněné nebo plastové čočky, která soustředí světlo na elektronický snímač, který jej převede do digitální podoby. Web nature.com však informuje o průlomovém objevu vědců z Princetonské univerzity, který by do budoucna mohl změnit způsob, jakým zaznamenáváme obraz.

Metapovrch

Jejich objev je založena na tzv. metapovrchu. Velice tenká trubička z materiálu založeného na nitridu křemíku se chová jako optická anténa – to znamená, že je schopná zachycovat světlo a převádět jej na signál. Větší počet, konkrétně 1,6 milionu, takových trubiček vedle sebe pak dokáže fungovat stejně jako klasický senzor. Výhodou jsou však mnohem menší rozměry. Ostré a barevné fotografie dokáže vyrobit snímač o velikosti zrnka soli, i když za značeného přispění pokročilých algoritmů pro zpracování obrazu.

Metapovrch

Jako první se tak vědci budou snažit o využití ve zdravotnictví, kde by miniaturní kamery mohly zjednodušit a zpříjemnit řadu endoskopických vyšetření. V delším časovém horizontu je možné, že takto vyráběné fotoaparáty a kamery by mohly být výrazně levnější než současné metody. Není tedy vyloučeno, že se jednou objeví i v našich telefonech.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze