Živé materiály mohou samy zacelovat poškození

Živé materiály mohou samy zacelovat poškození
Fotografie: Hans Reniers, unsplash.com
  • Vědci implantovali do materiálu geneticky upravené bakterie
  • Ty jsou schopny zacelit drobná poškození

Živé organismy mají fascinující schopnost regenerace. Po menším poškození se většina tkání buďto plně zacelí, nebo na místě zůstane jizva, ale funkčnost je obnovena. Obzvláště to vynikne s neživými materiály, kde poškození zůstane už napořád. A všichni dobře víme, jak dokáže takový škrábanec na displeji pokazit dojem z celého přístroje. Vědci z Imperial College London se snaží dát dohromady vlastnosti živých a neživých materiálů. Prvním krokem je pochopit, jak vůbec živá tkáň reaguje na poškození. Podle jejich hypotézy jde o zákon akce a reakce. První pokusy se samozacelovacími materiály proto obsahovaly senzory, které sledovaly stav materiálu.

Komagataeibacter rhaeticus

Zde se však jedná o další generaci, která už nepotřebuje monitorování stavu a řízení zvenčí. Materiál je vyroben pomocí geneticky upravených bakterií Komagataeibacter rhaeticus, které vytvářejí fluorescenční 3D kultury ve tvaru koule. Výzkumníci projektu použili děrovačku k poškození silné vrstvy bakteriální celulózy a do otvorů vložili čerstvě vypěstované sféroidy. Po třídenní inkubaci se materiál sám opravil tak, že se plně obnovila nejenom konzistence, ale i vzhled.

Komagataeibacter rhaeticus

Jedná se však pouze o první krok v laboratorních podmínkách. Dalším krokem je kombinace takovýchto stavebních bloků s dalšími materiály. Vědci pracují konkrétně na bavlně, grafitu a želatině. Možné použité v praxi by pak bylo teoreticky neomezené – od čelních skel, která budou sama zacelovat praskliny a důlky, až po silnice, kde se budou díry zacelovat samy.

¨
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze