Nová optická média slibují zápis až 500 TB dat na médium o velikosti CD

Nová optická média slibují zápis až 500 TB dat na médium o velikosti CD
Fotografie: University of Southampton
  • Metoda zápisu do křemenného skla je extrémně trvanlivá
  • Médium vydrží miliardy let a stovky stupňů teploty
  • Zatím je největším problémem rychlost zápisu dat

Pro běžného uživatele už přestává smysl skladovat doma terabajty dat – všechno potřebné najde v cloudu a standardní disky snadno a dobře poslouží pro zálohování osobních dat. Jenže pro účely průmyslu a vědy je nutné stále hledat nové způsoby. Společnost Optica představila způsob, který asi do běžných počítačů nikdy cestu nenajde. Je totiž extrémně pomalý – na druhou stranu umožňuje neuvěřitelnou hustotu zápisu a médium vydrží velice dlouho.

Při tzv. 5D optickém ukládání využívá každý soubor tři vrstvy bodů v nanorozměrech. Velikost, orientace a poloha bodů v rámci tří standardních rozměrů tvoří pět „rozměrů“. Tečky mění polarizaci světla procházejícího diskem, která se odečítá pomocí mikroskopu a polarizátoru.

Takový způsob není úplně nový, ale až doposud se nedostal do praxe, protože se jedná o extrémně pomalou metodu. Takové médium ale přežije teplotu až 1 000 °C a při pokojové teplotě se nebude degradovat po dlouhých 13,8 miliardy let. Vědci z Opticy nyní zvládnou zapsat na disk o velikosti CD 5 GB dat, teoretický limit je však 500 TB, tedy asi 10 000× více, než nabídnou dnešní Blu-ray disky. Rychlost zápisu je zde však tak pomalá, že by se zmiňovaných 500 TB zapisovalo skoro 2 měsíce. Nicméně to se vědci chystají obejít paralelním zápisem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze