Venuši udělala neobyvatelnou nejspíše její vulkanická aktivita

Venuši udělala neobyvatelnou nejspíše její vulkanická aktivita
Fotografie: NASA/JPL-Caltech
  • Venuše měla v minulosti vodu i obyvatelnou povrchovou teplotu
  • K drtivé atmosféře a vysokým teplotám nejspíše přispělo obrovské množství erupcí, které vytvořily skleníkový efekt
  • Povrch Venuše pokrývají z 80 % vulkanické horniny

Podle vědců mohly být na Venuši obyvatelné povrchové teploty a voda přibližně před 2 miliardami let. To je oproti dnešní nehostinné krajině opravdu rozdíl. Na Venuši má problém přistát i jakákoliv sonda, jelikož její atmosféra, která je 90krát silnější než na Zemi, a teploty dosahující k 500 stupňům Celsia, rozdrtí prakticky vše, co na ní přistane. Co ale změnilo tak výrazně planetu, která se kdysi podobala Zemi?

Kromě teorie, že se voda z Venuše vypařila kvůli tomu, že se nachází blíže ke Slunci, nový článek od NASA naznačuje, že vulkanická aktivita přeměnila tuto planetu na „kyselý skleník“. „Pochopením velkých magmatických provincií ze záznamů na Zemi a Venuši můžeme určit, zda tyto události mohly způsobit současný stav Venuše,“ řekl Dr. Michael J. Way z Goddardova institutu pro vesmírná studia NASA. Magma na Venuši vzniklo rozsáhlým vulkanismem, který trval desítky, možná i stovky tisíc let.


Venuši změnil skleníkový efekt


Sopečné erupce by mohly mít vliv na to, proč jsou na Venuši vysoké teply i tak obrovský tlak. Vyšší výskyt erupcí v kratším časovém období mohl vést ke skleníkovému efektu, který započal změnu Venuše na suchou a horkou planinu. Vulkanické horniny pokrývají nyní 80 % povrchu Venuše. Na Zemi vznikl život asi před 540 miliony lety a nejméně pětkrát došlo k hromadnému vymírání zvířat z více než 50 %. Podle této i předchozích studií vědci došli k závěru, že vymírání živočišných druhů zhoršovaly sopečné erupce. Na Zemi však nedošlo k tolika erupcím, aby došlo ke skleníkovému efektu.

Další informace o Venuši by měla přinést mise DAVINCI (Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gass, Chemistry and Imaging), která by měla odstartovat na konci tohoto desetiletí. „Primárním cílem DAVINCI bude upřesnit Venušinu historii vody a to, kdy mohla zmizet, a poskytnout tak více informací o tom, jak se klima na Venuši v průběhu času měnilo,“ řekl Way.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze