Vybíráme nejlepší chytré osvětlení

Vybíráme nejlepší chytré osvětlení
Fotografie: Martin Fajmon, fZone.cz
  • V dnešním výběrovém článku se zaměříme na chytré osvětlení
  • Ve výběru najdeme zástupce značek Eve, Twinkly, Nanoleaf a Xiaomi

Dnešní výběrový článek bude světlem zalitý, a to doslova. Posvítíme si totiž na nejlepší chytré osvětlení, které si do své domácnosti můžete pořídit. Na své si přijdou příznivci vánočního osvětlení, ale i příznivci tlumeného interiérového osvětlení. Takže – budiž světlo!


Eve Flare (2023)


Pokud chcete opravdu univerzální interiérové osvětlení, máme tu pro vás žhavého kandidáta, konkrétně lampu Eve Flare 2. generace. Jde o kouli, která má plochou základnu, na kterou dosedá a skrze kterou se i nabíjí. Je kompletně plastová, plast je matný – vnitřnosti lampy tedy nevidíte. Průměr lampy činí 25 centimetrů, nejde tedy o žádného drobečka.

Na základně lampy je i párovací kód pro Apple HomeKit. Z toho jasně plyne, že i Eve Flare druhé generace se páruje pomocí aplikace Domácnost, která je předinstalovaná ve všech zařízeních Apple, pro Android aplikace neexistuje, alespoň do doby, než Eve lampu neaktualizuje na standard Matter.

Novinkou je podpora Thread. Protokol Thread zlepšuje odezvu zařízení, která jsou propojena v rámci sítě Thread, podobně jako třeba Wi-Fi mesh systém. Eve Flare je i ve své druhé generaci jen náladové osvětlení, tomu odpovídá maximální jas 90 lumenů. Ano, můžete si ji vzít na zahradní párty, kde dotvoří atmosféru, ovšem neslouží jako hlavní zdroj světla. Jas můžete nastavovat plynule od 1 do 100 %, nemusíte se obávat ani žádných ostrých přechodů, intenzita se mění postupně, efektně a elegantně zároveň. Integrovaná baterie zajistí, že bez podložky dokáže Eve Flare svítit až 6 hodin. Lampu pořídíte za cenu zhruba 2 800 Kč.

Twinkly Squares


Pokud byste někomu chtěli vysvětlit, co Twinkly Squares je, jde o nástěnné LED panely, které mohou sloužit jako dekorativní osvětlení, případně jako retro obrazovka, na kterou promítáte různé efektní motivy. Docela cool, viďte? Twinkly Squares je nutné pořídit jako startovací sadu, pokud tedy jde o první nákup. V té získáte sadu celkem 6 čtverců, přičemž všechny jsou stejně velké, ovšem jen jeden slouží jako řídící jednotka.

Rozměr každé jednotky činí 16 × 16 cm, tloušťka je poté 2,5 cm. Přední strana je tvořena celkem 64 malými čtverečky o velikosti asi 16 × 16 mm, ve kterých se nachází LED. Pokud tedy máte v základu 6 panelů, můžete se těšit na 320 LED světýlek, které spolu navzájem komunikují. Nastavení probíhá skrze aplikaci Twinkly, přidat je můžete i do aplikace Domácnost. V aplikaci si můžete nastavit různé světlené efekty, včetně animovaných, nemusí vás tedy nudit jen obyčejné statické světlo.

My jsme z Twinkly Squares nadšení. Je to takové retro, až nás to baví. Instalace je vcelku snadná, efekty zajímavé. Za startovací sadu zaplatíte zhruba 6 600 Kč.

Twinkly Flex


Twinkly Flex je na první pohled trochu nevšední LED pásek. Tak zprvu, je bílý a délka přívodního kabelu činí v souhrnu 3 metry, díky čemuž jej můžete dát i vcelku daleko od elektrické sítě. Na přívodním kabelu se samozřejmě nachází i ovládací centrum, které je rovněž bílé a ve kterém je Bluetooth i Wi-Fi.

Zajímavostí je rovněž to, že pásek nesvítí po celé ploše, ale jen po hraně. To není standardní, ale má to svůj důvod. Pásek je určen k zavěšení na zeď pomocí dodávaných plastových klipsen. Aby se dal tvarovat do roztodivných tvarů, musí být takzvaně „na hraně“, kdyby byl na plocho, nešlo by to. Certifikace IP20 pak dává na vědomí, že pásek je možné používat jen v interiéru. Pásek je poddajný, tvarovat se dá opravdu do zajímavých motivů. V balení naleznete pár šablon v životní velikosti, podle kterých můžete Flex dopředu natvarovat

Aplikace Twinkly vám umožní nastavit opravdu nespočet různých barevných efektů, pásek může trvale svítit jednou barvou, případně bláznivě blikat všemi barvami, líbí se nám i pozvolné pulzování. Každý efekt je navíc možné přizpůsobit k obrazu svému, můžete tedy nastavit časovač, po kterém se efekty změní, případně nastavit rychlost, kterou budou LED světýlka „blikat“. LED pásek vyjde na zhruba 2,5 tisíce korun.

Nanoleaf Elements Hexagons


Nanoleaf Elements Hexagons je modulární systém osvětlení, podobně jako Twinkly Squares, ovšem systém od Nanoleaf lze ovládat navíc i dotyky po panelech. Že nechápete? Vysvětlíme. Panely můžete spojovat pomocí speciálních konektorů, které jsou přímo v balení. Zapojit je můžete do libovolných tvarů, řídící jednotku poté připnete na jeden z panelů. Díky tomu se celý systém propojí a vy tak můžete panely ovládat jak dotykem, tak skrze řídící jednotku, nebo mobilní aplikaci Nanoleaf. Samotný systém poté slouží jako Thread router, rozšiřuje tedy dosah vašeho stávajícího příslušenství s podporou Thread. To se nám líbí!

Nanoleaf Elements Hexagons můžete pořídit v designu dřeva, což je nejen estetické, ale také praktické, panely se tedy nešpiní, otisky prstů ani menší škrábance nejdou vidět. Líbí se nám také efekty, které lze navolit. Panely mohou svítit, problikávat, nebo vytvářet speciální pulzní efekty. Panely dokáží reagovat i na hudbu a jsou kompatibilní jak s Apple HomeKit, tak také Google Home. Délka přívodního kabelu činí 250 centimetrů.

Panely si můžete pořídit ve startovací sadě čítající 7 nebo 13 kusů, cena činí zhruba 5 tisíc za menší, nebo 8 tisíc za větší verzi. Dokoupit si můžete i tři panely za 2 tisíce korun, celkem lze takto propojit až 22 hexagonových panelů.

Xiaomi Yeelight LED Smart Bulb (Multicolor)


Pokud chcete „jen obyčejnou žárovku“, nabízí se Xiaomi Yeelight LED Smart Bulb (Multicolor) se standardním závitem E27. Žárovku můžete spojit skrze aplikaci Mi Home od Xiaomi a ovládat ji prakticky odkudkoli na planetě. Stačí, aby byla připojena k domácí Wi-Fi.

Žárovka je úsporná, příkon činí 8 W a přitom dosahuje jasu až 1 000 lumenů. Žárovka navíc dokáže svítit i různými barvami, pokud tuto funkcionalitu nepotřebujete (a vystačíte si se žlutým či bílým světlem), můžete dokonce něco málo ušetřit. Barevná verze vyjde na 450 Kč, základní verze na 350 Kč. V nabídce jsou i verze s odlišnými závity, například závitem GU10. V nabídce je dokonce i varianta s přímou podporou Apple HomeKit, ta vyjde zhruba na 500 Kč.

Nanoleaf Essentials Smart Bulb


Žárovka od Xiaomi se vám nelíbí? Pak můžete vybrat Nanoleaf Essentials Smart Bulb se závitem E27. Žárovku Nanoleaf od konkurence spolehlivě rozpoznáte. Její vrchní část je tvořena zprohýbanými geometrickými vzory a jako celek to působí velmi elegantně. Pokud chcete pojmenování tvaru upřesnit, jedná se o rhombicosidodecahedron.

Propojit lze jak s Androidem, tak iOS, avšak pozor, žárovka nemá Wi-Fi, takže vzdálené ovládání je možné jen pomocí domácího centra. Žárovka vyjde na zhruba 550 Kč.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze