Vybíráme nejlepší přenosné LED a laserové projektory

Vybíráme nejlepší přenosné LED a laserové projektory
Fotografie: Martin Fajmon, fZone.cz
  • V dnešním výběru se zaměříme na nejlepší přenosné LED a laserové projektory
  • Ve výběru nechybí zástupce značky Epson, XGIMI, ViewSonic a Xiaomi
  • Projektory se liší jak cenou, tak použitou technologií a maximální svítivostí

Naposledy jsme se v našich výběrových článcích zaměřili na nejlepší laserové UST projektory s extra krátkou projekční vzdáleností, které se pyšní luxusním obrazem, ale nejsou zrovna vhodné na časté přenášení. Dnes se podíváme na klasické laserové a LED projektory s delší projekční vzdáleností, které lze pořídit za nižší ceny, kvalitou však nemusí nijak zaostávat. Navíc si je v případě potřeby můžete vzít s sebou, jen doporučujeme trochu větší tašku, do kabelky se bohužel stále nevejdou.


Epson EF-12


Jedním z nejoblíbenějších laserových projektorů je jednoznačně Epson EF-12, který jsme testovali i u nás v redakci. Ten zaujme opravdu povedeným designem a tvarem kostky, díky čemuž skvěle zapadne do jakéhokoliv interiéru. Potěší skvělá a svižná regulace zkreslení a dobře fungující korekce ostrosti, promítat tak můžete prakticky z libovolného úhlu a Epson si vše nastaví automaticky, samozřejmě ale nechybí možnost do úpravy zkreslení zasáhnout i manuálně. V balení naleznete i kování na strop.

Epson EF-12 nabízí Full HD rozlišení a i když nepodporuje HDR, obraz je velmi kvalitní, oceňujeme opravdu kvalitní podání černé. Uvnitř se nachází systém Android TV a i přesto, že projektor nepodporuje Netflix, většinu dalších aplikací doinstalujete snadno. Pokud se bez Netflixu neobejdete, můžete si pořídit Xiaomi Mi TV Stick.

O zvukovou stránku se stará dvojice výkonných 5W reproduktorů s certifikací Sound by Yamaha. Projektor podporuje i HDMI ARC, můžete tedy připojit i soundbar. Svítivost činí 1 000 lumenů, což není dost na promítání během dne, ovšem povětšinou stačí zatáhnout záclony a můžete si užít příjemnou podívanou. Projektor je extrémně tichý, proto vás při sledování filmů či TV rušit nebude. Ne, TV tuner Epson nemá, ale můžete využít služeb IPTV/OTT, například Sledování TV nám fungovalo skvěle.

XGIMI Horizon Ultra


Nový XGIMI Horizon Ultra není čistě laserový projektor, kombinuje totiž LED i laser technologii. A ne, to není výtka, naopak využívá toho nejlepšího z obou světů a stojí hrdě po boku laserového projektoru XGIMI Aura. Představen byl teprve na veletrhu IFA, zaujme už svým unikátním designem ve tvaru kostky.

XGIMI Horizon Ultra disponuje technologií Dual Light, která kombinuje laser a LED. Od obou technologií si má údajně vzít to nejlepší. Zákazník to pozná na velmi širokém barevném gamutu a opravdu vysokém maximálním jasu, konkrétně až 2 300 lumenů. Samozřejmostí je automatická korekce ostrosti i zkreslení, maximální úhlopříčka může mít až 200 palců, na které se skvěle vyjímá 4K rozlišení.

Co se týká dalších funkcí, spolehnout se můžete Dolby Vision a dokonce i HLG a HDR10. Myslelo se i na hráče, po aktivaci herního režimu se odezva zmenší až na 18 ms. O ozvučení se starají integrované reproduktory Harman/Kardon s výkonem 2× 12 W a technologií DTS-Virtual: X. Uvnitř nalezneme operační systém Android TV ve verzi 11. Jeho cena činí zhruba 46 tisíc korun.

Xiaomi Mi Projector 2 Pro


Pokud je na vás XGIMI Horizon Ultra přeci jen příliš nákladný, můžete se poohlédnout po alternativě, kterou je Xiaomi Mi Projector 2 Pro. Čisté provedení je nám velmi blízké, v Xiaomi se soustředili na detaily. Mi Projector 2 Pro je osazen lampou DLP LED, která nabízí Full HD rozlišení (1 080p) a projekční vzdálenost až 120", tedy více než 300 cm. Výrobce zároveň jedním dechem dodává, že možná je až 200" úhlopříčka (5 metrů), ovšem upozorňuje, že zde již výrazně klesá kvalita obrazu.

Důležitým faktem je svítivost projektoru, zde se Xiaomi může pochlubit hodnotou 1 300 ANSI lumenů, což je dostatečné pro promítání v lehce potemnělé místnosti. Xiaomi musíme pochválit za automatické ostření i korekci zkreslení. Při úvodním nastavení si díky senzoru ToF změří vzdálenost od podkladu a automaticky zaostří obraz, stejně tak dokáže automaticky nastavit i korekci zkreslení, a to díky 6osé stabilizaci, koriguje jak vertikální, tak horizontální zkreslení.

Kvalita obrazu je jedním slovem výborná, a to i přestože nenabízí nativní 4K rozlišení. Barvy jsou živé a kontrastní, nechybí podpora HDR10+. Velkou pochvalu zaslouží i dvojice reproduktorů, které hraje opravdu skvostně, na poměry projektorů jde určitě o velký nadstandard. Hlasitost je opět velice slušná a zvuk se navíc ani při opravdu vysoké hlasitosti nijak nedegraduje, k filmům jde tedy o skvělý doplněk. Dodáme, že Xiaomi Mi Projector 2 Pro je osazen dvojicí reproduktorů, každý s výkonem 10 W.

ViewSonic X11-4K


A máme tu dalšího krasavce, tentokrát Viewsonic X11-4K. Jak už název napovídá, můžete se těšit na 4K rozlišení a stejně jako u XGIMI se můžete těšit na úhlopříčku až 200 palců, v maximu tedy více než 5 metrů. Svítivost projektoru činí 2 300 LED lumenů (1 000 ANSI lumenů), bez menšího zatemnění se tedy neobjedete. O zdroje světla se u projektoru X10-4K stará pokroková technologie LED a ViewSonic uvádí, že se můžete těšit na životnost až 30 000 hodin. To vše je zabalené v opravdu elegantním těle.

ViewSonic se dále pyšní podprou HDR10 a dvěmi reproduktory Harman/Kardon s výkonem 8 W. Případné zájemce potěší kromě luxusního vzhledu i integrované držadlo a výklopný stojánek, který se nachází na spodní straně zařízení.

Možná se ptáte, zda má smysl přemýšlet o ViewSonic X10-4K, který vyjde podstatně levněji, navíc má také 4K rozlišení. Ano, má, ovšem pozor, chybí mu korekce horizontálního zkreslení a promítání ze stran je tedy prakticky vyloučené. Modelu X11-4K navíc nechybí ani digitální zoom (0,8× - 1×).

XGIMI Horizon


Stále nemáte dost? Možná hledáte alternativu k XGIMI Horizon Ultra a Xiaomi Mi Projector 2 Pro, v takovém případě se nabízí XGIMI Horizon. I ten nabízí slušené Full HD rozlišení, jas je přitom výrazně vyšší než u Xiaomi, konkrétně 2 200 lumenů, navíc s podporou HDR10. Projektor vám dopřeje úhlopříčku až 200 palců, což je špičková hodnota. Projektory XGIMI se pyšní rychlou korekcí zkreslení i ostrosti a XGIMI Horizon není výjimkou.

XGIMI Horizon nabízí dvojici reproduktorů Harman/Kardon, každý s výkonem 8 W, klidně jej tak můžete využít i jen jako bezdrátový reproduktor, nechybí certifikace Dolby Audio a DTS. Myslelo se i na hráče, po aktivaci herního režimu se odezva zmenší až na 18 ms. Stejně jako v případě XGIMI Horizon Ultra nabízí i Horizon operační systém Android TV. Projektor si XGIMI cení na zhruba 27 tisíc korun.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze