Vybíráme nejlepší reproduktory bez ohledu na cenu

3
Vybíráme nejlepší reproduktory bez ohledu na cenu
Fotografie: Martin Fajmon, fZone.cz
  • V dnešním výběru se zaměříme na reproduktory bez ohledu na cenu
  • Ve výběru naleznete jak přenosné reproduktory, tak i ty do domácnosti

Nestačil vám výběr reproduktorů do 7 tisíc korun? Potom máte zřejmě zálusk na něco kvalitnějšího, tedy i dražšího. V dnešním výběru si představíme čtveřici reproduktorů, které se liší cenou i svým zaměřením, jedno však mají společné – hrají zkrátka fantasticky.


Vybíráme nejlepší reproduktory bez ohledu na cenu

Bang & Olufsen BeoPlay A9


Bang & Olufsen BeoPlay A9 je jednoznačně jeden z nejzajímavějších reproduktorů, který si můžete pořídit. Ne, za své peníze nedostanete to nejlepší, ale rozhodně to nejoriginálnější. Jako celek působí reproduktor neuvěřitelně honosně. Výhodou je, že přední panel ze speciální textilie lze sundat a vyměnit jej za jiný, zde však počítejte s investicí zhruba 2 tisíc korun a více. Jde o prémiový kousek, a proto tolik nepřekvapí hmotnost 14,7 kg.

Reproduktor je možné připojit k síti skrze ethernet (10/100 Mbit/s), k dispozici je ale i line-in/optický kombinovaný jack, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2, Chromecast, Google Asistent, Apple Airplay 2, Beolink Multiroom (pro spárování dalších reproduktorů BeoPlay), Spotify Connect a nechybí ani podpora DLNA-DMR. Z hudebních služeb je podporován Deezer včetně Deezer HiFi), TuneIn internetové rádio a QPlay 2.0. Běžná spotřeba činí 23 W, v režimu standby pak 3,3 W.

Ptáte se, zda hraje reproduktor ve všech prostorách stejně, tedy tak, jak zamýšlel výrobce? Ano, a to díky funkci Kompenzace místnosti. Jakmile reproduktor poprvé spárujete s aplikací Bang & Olufsen, nabídne vám právě funkci Kompenzace místnosti, která přehraje krátký zvukový sled zvuků a díky zpětné kalibraci vypočítá, jak nastavit basy a výšky, aby zvuk zněl zkrátka stejně.

Reproduktor má celkem 7 měničů a k tomu je k dispozici i 7 zesilovačů dedikovaných ke každému z nich. Ze zvuku je slyšet absolutní jistota a je prakticky jedno, co posloucháte. Zvuk je čistý, podání jedním slovem fantastické, je přitom jedno zda posloucháte oblíbenou popovou pecku, nebo se zaposloucháte do audioknihy, vše získá zcela nový rozměr a na sluchátka v ten moment zapomenete.

Sony SRS-XV800


A zpět na zem! Pokud je váš rozpočet omezenější, přesto si chcete dopřát kvalitní audio i venku, nabízí se povedené Sony SRS-XV800. Sony SRS-XV800 se řadí k největším přenosným reproduktorům s baterií. Jen samotné vybalení bez poničení krabice vyžaduje jistou fyzickou kondici. S ohledem na hmotnost (19 kg) naštěstí výrobce nezapomněl na praktická kolečka.

Konstrukce potěší s přihlédnutím k vyšší ceně tím, že mřížka před měniči je kovová a celkově působí Sony SRS-XV800 velmi bytelně. Na zadní straně zařízení s odolností dle IPX4, což znamená, že odolá i dešti, se pak nachází zakrytovaná sada nejrůznějších konektorů, mezi nimiž najdeme USB-A o výkonu 7,5 W, optický vstup, napájecí port, mikrofonové vstupy + k nim přiřazené ovladače intenzity a rovněž několik tlačítek souvisejících s připojením mikrofonu či kytary.

Jedním z velkých lákadel tohoto modelu je pak LED přisvícení, pomocí něhož lze rozblikat reproduktor do všech možných barevných odstínů. Zvukový přednes obstarává trojice výškových reproduktorů s 6cm měničem, subfwoofer s měničem o velikosti 17 cm a jednotka výškového reproduktoru o velikosti 4 cm. Kombinace výše uvedeného dokáže zajistit velmi kvalitní zvukový přednes, který nejvíc ocení milovníci hudby s výraznějšími basy. Reproduktoru však nedělají problém ani čisté výšky a pěkně oddělené střední frekvence.

B&W Zeppelin


Pokud vám jde o slušný výkon a ještě slušnější design, nabízí se reproduktor B&W Zeppelin. S hmotností se dostáváme do mnohem přijatelnějších výšin, vaše komoda či stolek si bude muset poradit jen s hmotností 6,5 kilogramů. I přes elegantní vzezření se uvnitř skrývá úctyhodný výkon 240 W. Bez zajímavosti není ani podpora AirPlay, Spotify Connect a Tidal. Zeppelin je osazen dvojicí tweeterů o průměru 2,5 cm, dva středotónové měniče s technologií FST a sdíleným 15cm subwooferem.

Kromě opravdu povedeného designu oceníte také intuitivní ovládání a povedenou aplikaci, na které B&W neustále pracuje. Zvuk je čistý a na poměry velikosti velmi hlasitý. B&W Zeppelin můžeme doporučit všem vyznavačům opravdu puristického designu, kteří ocení rozmanité možnosti bezdrátového sdílení svých oblíbených skladeb.

Sonos Move


Pokud hledáte něco trochu přenosnějšího, máme tu žhavého adepta – Sonos Move. V poměrně kompaktním těle s hmotností 3 kilogramy se nachází obrovský výkon. O kvalitní zvuk se postará širokopásmový výškový měnič, extra výkonný subwoofer a dva digitální zesilovače třídy D. Reproduktor nabídne opravdu výrazné basy a velmi čistý a hlasitý zvuk, který se navíc nijak nedegraduje ani při maximální hlasitosti. Propojit a ovládat reproduktor je možné pomocí Wi-Fi a Bluetooth. Baterie vydrží zhruba 10 hodin.

Reproduktor je odolný dle certifikace IP56. Je odolný vůči vlhkosti, UV záření, dešti, sněhu, extrémnímu horku a slaným sprškám. O ovládání se starají buď tlačítka přímo na reproduktoru, nebo povedená aplikace přímo od Sonos, díky které dokážete v případě potřeby propojit i více reproduktorů stejné značky. Zajímavá je rovněž i funkce Trueplay, která přizpůsobuje zvukový výstup na základě toho, kde se reproduktor v danou chvíli nachází, a to díky integrovaným mikrofonům.


Diskuze ke článku
Jan Novák
Jan Novák
Tak Bang & Olufsen má sedm reproduktorů s výkony 400, 4x200, 2x150W, každý z nich má svůj dedikovaný zesilovač a a příkon 33W?
Tady buď někdo kecá, nebo někdo vymyslel perpetum mobile!
Jan Novák
Jan Novák
A ten žvást o nejlepších reproduktorech bez ohledu na cenu a pak nesmysl o několika bateriových plechovkách značí o odborné erudovanosti pisatele.
Radši pište o Soukupovi s Hanychovou nebo Onlyfans Krainové, nebo víte co?
Jeďte třeba na zemi živitelku a udělejte reportáž kolik tam stojí klobásy ve stánku, to bude mít aspoň nějakou vypovídací hodnotu.
Proč vůbec píšete o něčem co nemáte ponětí, to jste tak hloupý, drzý nebo retardovaný?
Víte vůbec něco o poslechu a nejlepších reproduktorech?
Withy14
Withy14
Normálně bych neodpověděl, ale to má být co za článek? Název nejlepší reproduktory bez ohledu na cenu . Opravdu? Sry, ale fakt ne - 4 z 5 repráků nedosahují ani kvality mých sluchátek, nehodlám řešit to, že je budou slyšet sousedé i z vedlejší vesnice. Jediný reproduktor, který ve výčtu vyčnívá, je B&O, ten komentujete s parametry jako watty (ale RMS nebo PMPO si už musí člověk najít sám), výstupy či připojitelné aplikace. Co třeba grekvencni rozsah - ten vám nic neříká, co? Když napíšete bez ohledu na cenu, tak bych očekával, že se v článku mihne minimálně nějaké Dynaudio, Focal, Polk Audio nebo aspoň Harman Kardon. A ne bluetooth věci, které z principu nemůžou produkovat čistý zvuk. Tohle mi přijde, jak kdybyste vzali top 10 (možná až top 50?) repro na czc, seřadili je poele6cenx a z nich vybrali vrchní 4-5.

Poznámka - i kdybych o audiu nic nevěděl, tak už jen heuréka mi prozradil, že tady něco nehraje (ony ty repráky za 200-200 ale i více tisíc nestojí tollik jen peooto, že tam je značka, že.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze