Vynálezce létajícího obleku se pokusil přeletět kanál La Manche

1
Vynálezce létajícího obleku se pokusil přeletět kanál La Manche
  • Flyboard Air dokáže vyprodukovat až 1 250 koňských sil, díky čemuž lze letět rychlostí až 190 km/h
  • Frankymu se kvůli silným vlnám nepodařilo přistát na tankovací plošině

Pokus francouzského vynálezce létajícího obleku Flyboard Air přeletět Lamanšský průliv bohužel skončil neúspěchem. Frankymu se nepodařilo přistát na plošině, kde měl dotankovat palivo.

Podle BBC News vzlétl z místa poblíž Calais s plánem doletět až do St. Margaret's Bay na pobřeží Velké Británie. Let měl trvat přibližně 20 minut.

Franky Zapata, který během pokusu nebyl nijak zraněn, však již dopředu avizoval, že tomuto experimentu dává zhruba 30% šanci na úspěšné dokončení. Zařízení Flyboard Air pohání pět miniaturních turbo motorů, které jsou schopny celkem vyprodukovat 1 250 koňských sil, díky čemuž může uživatel letět rychlostí až 190 km/h. Palivem pro tento futuristický přístroj je letecký petrolej (kerosen).

Osudným se pro Frankyho stalo manévrování potřebné k přistání na tankovací plošině, která byla umístěna mezi bodem vzletu a přistáním, které byly od sebe vzdáleny přibližně 35 kilometrů. Při pokusu o přistání na tankovací plošině umístěné na vodní ploše se Frankymu bohužel nepodařilo „trefit“ na plošinu a spadl do vody. Důvodem byly údajně silné vlny.