Vysídlení Ukrajiny masivně navýší počty nakažených koronavirem

Vysídlení Ukrajiny masivně navýší počty nakažených koronavirem
Fotografie: unsplash.com
  • Lidé, kteří se snaží odejít z Ukrajiny, jsou v této době náchylnější k nemocem
  • Masivní nárůst nově nakažených koronavirem mezi uprchlíky zvýší tlak na zdravotní systémy sousedních zemí
  • Generální ředitel WHO vyzval k vytvoření bezpečného koridoru na Ukrajinu pro dodávky zdravotnického materiálu

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středu uvedla, že hromadné vysídlení Ukrajiny zvýší riziko přenosu koronaviru. Velkému počtu lidí, kteří se snaží z Ukrajiny dostat, hrozí nákaza virem. Navíc nebude možné hospitalizovat a léčit pacienty s vážným průběhem nemoci, protože zásoby kyslíku v ukrajinských nemocnicích jsou kriticky malé.


„Infekční nemoci nemilosrdně využívají podmínek vytvořených válkou,“ řekl hlavní poradce WHO doktor Bruce Aylward na tiskové konferenci v Ženevě. Upozornil také na to, že lidé, kteří se snaží odejít z Ukrajiny, jsou v této době náchylnější k nemocem. Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus uvedl, že zdravotnické potřeby dodané do Kyjeva před ruskou invazí nejsou v současné době dostupné. Vyzval také k vytvoření bezpečného koridoru na Ukrajinu pro dodávky nezbytného zdravotnického materiálu. Podle WHO na Ukrajině chybí léky proti rakovině a inzulín.


Masivní nárůst nově nakažených koronavirem mezi uprchlíky zvýší tlak na zdravotní systémy sousedních zemí. „Před invazí Ukrajina zažila velký nárůst nových případů koronaviru. Nízká míra testování od začátku ruské invaze znamená, že pravděpodobně dojde k významnému nezjištěnému přenosu spojenému s malou proočkovaností. To zvyšuje riziko závažného průběhu nemoci u velkého počtu lidí,“ uvedl generální ředitel WHO.

Podle cnbc.com se zdravotnická zařízení během války stala terčem útoků ruských vojáků. Světová zdravotnická organizace pošle na pomoc Ukrajině 36 tun zdravotnického materiálu a chirurgické nástroje, které dorazí dnes do Polska.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze