Co jsou to UA POINTy? Nízkoprahové ambulance pro ukrajinské uprchlíky

Co jsou to UA POINTy? Nízkoprahové ambulance pro ukrajinské uprchlíky
Fotografie: unsplash.com
  • UA POINTy budou z rozhodnutí ministra zdravotnictví zřízeny při všech přímo řízených fakultních nemocnicích
  • Smyslem zřízení těchto nízkoprahových ambulancí je zajištění plynulého procesu poskytování zdravotních služeb osobám z Ukrajiny, které nebude schopna absorbovat síť poskytovatelů primární péče

UA POINTy zřídí všechny fakultní nemocnice. Na místě bude poskytována lékařská pohotovostní péče pro dospělé, pro děti a dorost z Ukrajiny a v případě zvýšeného zájmu i gynekologicko-porodnická ambulance. Na místě budou zajištěny i tlumočnické služby. Ostatním nemocnicím Ministerstvo zdravotnictví zřízení UA POINTu doporučuje.


Je zcela klíčové zajistit dostupnost péče pro uprchlíky z Ukrajiny. Nastavujeme proto systém, který bude funkční po celé České republice a nebude mít vliv na kvalitu a dostupnost zdravotní péče pro české občany,“ dodal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Vzhledem ke zvýšenému počtu osob z Ukrajiny budou navýšeny kapacity i možnosti IT systémů tak, aby péče o ukrajinské uprchlíky byla maximálně efektivní nejen pro samotné uprchlíky, ale i pro poskytovatele zdravotní péče. Jde zejména o úpravu systému ISIN a dispečinku intenzivní péče. Tyto změny slouží především ke zefektivnění plánování kapacit, sběru základních údajů o kapacitách UA pointů, počtů dostupných ambulancí, ordinačních hodin či kapacit pro RTG vyšetřování.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze