11. září a korunovace Karla VI. českým králem

Stalo se
11. září a korunovace Karla VI. českým králem
Fotografie: pixabay.com
  • V dnešním díle si připomeneme teroristický útok z 11. září 2001
  • Řekneme si něco i o korunovaci Krále VI.
  • A nakonec se vrátíme do roku 1977, kdy odstartovala vesmírná sonda Voyager 1

V dnešním díle se podíváme v historii zpět do dne, kdy byl korunován Karel VI., na start sondy Voyager 1 a také na teroristické útoky z 11. září. Začneme dnem, který si většina z nás velmi dobře pamatuje – 11. září 2001. V tento den se ve Spojených státech odehrálo několik teroristických útoků, které provedlo celkem 19 příslušníků al–Káidy. Unesena byla celkem čtyři letadla komerčních letů, přičemž dvě narazila do Světového obchodního centra v New Yorku, třetí do Pentagonu a poslední letadlo mířilo pravděpodobně na Washington D.C., ale zřítilo se na zem u města Shanksville.

První letadlo společnosti American Airlines narazilo do severní věže Světového obchodního centra v 8:46 místního času v rychlosti 790 km/h. Budova byla zasažena mezi 94. a 98. patrem a ihned po nárazu došlo ke vznícení leteckého paliva. Náraz i vznícení vedlo ke smrti všech pasažérů a lidí, kteří se nacházeli v blízkosti. Další lidé kvůli požáru byli uvězněni v jednotlivých patrech a neměli jak utéct. Asi o hodinu a půl později se budova zřítila a zničila i přilehlý hotel Marriot.

Word Trade Center

9:03 místního času došlo k nárazu do druhé budovy dvojčat. Let společnosti United Airlines byl unesen pěti teroristy a v rychlosti 950 km/h narazilo letadlo do jižní věže. Letadlo zasáhlo budovu mezi 78. a 84. patrem. Tento náraz byl vysílán v televizi živě. Budova se zřítila 56 minut po nárazu. Po druhém nárazu byla uzavřena všechna letiště v New Yorku, americký vzdušný prostor byl uzavřen a všechny vnitrostátní linky dostaly příkaz co nejdříve přistát.

Word Trade Center po teroristickém útoku

V 9:37 došlo k nárazu letadla od American Airlines do budovy Pentagonu, kde kromě všech cestujících v letadle zemřelo dalších 125 lidí v budově. Část budovy se později zřítila. Po tomto útoku byl okamžitě evakuován Bílý dům a Kongres a všechna letiště ve Spojených státech byla uzavřena. Poslední unesené letadlo, známé jako let 93 od United Airlines, se zřítilo do polí v Pensylvánii. Pasažéři na palubě letadla se snažili teroristům v nárazu do budovy zabránit a letadlo se jim podařilo odklonit. Bohužel se již nepodařilo letadlo udržet ve vzduchu a zřítilo se.

Rozsvícený památník v NY

Celkově při tomto teroristickém úroku zemřelo 2 977 lidí. Do tohoto čísla nejsou započítáni únosci letadla, kterých bylo dohromady 19. V troskách budov přežilo pouze 20 osob. Ačkoliv i tak byl počet zemřelých vysoký, teroristický útok v ranních hodinách ušetřil tisíce životů, jelikož později by se ve Světovém obchodním centru nacházelo daleko více lidí. Na místě budov byl postaven pomník obětem a v den výročí svítí světlomety do výšky až 6 kilometrů a představují budovy dvojčat.

Památník v New Yorku

Podíváme se i trošku dále do historie a připomeneme si korunovaci Karla VI. Arcivévoda rakouský, císař římský, král český a uherský Karel VI. žil v letech 1685 až 1740. Narodil se jako druhorozený syn císaře Leopolda I. a jeho třetí manželky Eleonory Magdaleny Falcko-Neuburské. Korunován na uherského krále byl již v roce 1712, ale korunovace na českého krále proběhla až v roce 1723 ve Svatovítské katedrále v Praze a jednalo se o velkolepou oslavu s programem, která předčila všechny v té době pořádané slavnosti. S jeho vládou je spojován počátek budování silnic v českých zemí a jelikož byl silně věřící katolík, za jeho vlády docházelo k rekatolizaci a nekatolíci byli stíháni.

Jednalo se o posledního mužského Habsburka, který byl českým králem. A jelikož neměl žádné mužské potomky, jeho nástupkyní byla po jeho smrti dcera Marie Terezie. Karel VI. zemřel na otravu houbami a je pochován stejně jako jeho bratr a rodiče v kapucínské hrobce ve Vídni.

Voyager 1

A nakonec si připomeneme start vesmírné sondy Voyager 1. Misi NASA zahájila 5. září 1977. Voyager 1 měl za úkol proletět kolem Jupiteru, Saturnu a jeho měsíce Titanu. Voyager 1 pak pokračoval dále do vesmíru, až 25. srpna 2012 vstoupil do mezihvězdného prostotu – stal se tak nejvzdálenějším objektem od Země vytvořeným člověkem. Sonda doposud funguje, i když komunikace je již těžší a trvá dlouho vzhledem k její vzdálenosti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze