Vyzkoušeli jsme zubní kartáček pro lenochy. Stačí 10 sekund a máte hotovo

Vyzkoušeli jsme zubní kartáček pro lenochy. Stačí 10 sekund a máte hotovo
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, fZone.cz
  • Unikátní na Y Brush je nástavec, který kopíruje tvar čelisti
  • Oproti běžnému kartáčku se připravte na vyšší spotřebu zubní pasty
  • Jaké jsou naše dojmy z čištění?

Podstatnou část berlínského veletrhu IFA 2023 tvoří rovněž zařízení spadající do sekce péče o zdraví, mezi ně se pak řadí i produkty určené pro zubní hygienu. Jedním z těch skutečně zajímavých výrobků je Y Brush – unikátní zubní kartáček, který slibuje perfektně čistý chrup během pouhých 10 sekund. Jak Y Brush funguje v praxi?

Snový zubní kartáček?

Francouzská společnost Y Brush se sice stále považuje za startup, již v tuto chvíli má však přes 100 tisíc zákazníků a ve svém segmentu inovativních zubních kartáčků je poměrně dobře etablovaná. Y Brush je svým způsobem obyčejný sonický kartáček, který se však liší štětinkami. Namísto klasické hlavice zubního kartáčku (většina výrobců zubních kartáčků dnes využívá rovně zastřižené štětinky bez jakýchkoliv silikonových masážních prvků umístěných v šikmém úhlu apod.) Y Brush využívá nástavec, který kopíruje tvar čelisti a má štětinky po celé své ploše.

Nevýhodou tohoto řešení je, že musíte tento poměrně velký kartáček v průběhu čištění vytáhnout, otočit a znovu vložit do úst, výhodou má být naopak vysoce efektivní a rychlé čištění. Výrobce slibuje kompletně čistý chrup za pouhých 10 sekund. A jak to celé funguje?

Sežvýkat, otočit a máte hotovo

Čištění zubů s Y Brush jsme si na vlastní kůži vyzkoušeli. Po nasazení nástavce se štětinkami na základnu, která obsahuje pohonné ústrojí vytvářející sonické vlny, baterii a také pod krytkou ukrytý konektor pro nabíjení, je nutné na nástavec nanést pastu. Pro tyto účely má Y Brush speciální silikonový aplikátor, který lze nasadit na jakoukoliv tubu s pastou. Na rozdíl od umístění malé „kuličky“ pasty na štětinky je zde nutné pastu rozprostřít po celé ploše nástavce, což tak logicky povede k vyšší spotřebě pasty.

Y Brush

Poté si již jen stačí vložit nástavec do úst a spustit čištění, během něhož je nutné nástavec žvýkat a zároveň jím v ústech otáčet. Pocitově se jedná o netradiční zážitek, pokud máte navíc citlivější dásně, existuje velká pravděpodobnost, že budete krvácet. Podle zástupce Y Brush je krvácení běžné jen u několika prvních čištění, na což však nahlížíme poměrně skepticky.

Y Brush

Celkem za deset sekund (5 sekund na horní a 5 sekund na spodní část čelisti) máte mít hotovo a zuby perfektně čisté. Pocitově jsou po čištění zuby přinejmenším na vnější straně skutečně pěkně hladké. Ze své podstaty však Y Brush nemůže zajistit dokonale čistý chrup, neboť se může u jednotlivých uživatelů tvar růstu zubů lišit a zároveň se Y Brush rozhodně nedostane do mezizubních prostor, stejně jako třeba nemusí důkladně vyčistit oblast stoliček. Rozhodně se však jedná o zajímavou alternativu pro ty, kteří čištění zubů chronicky odbývají a hledají rychlé řešení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze