Webbův teleskop na jednom snímku zachycuje tisíce galaxií

Webbův teleskop na jednom snímku zachycuje tisíce galaxií
Fotografie: NASA, ESA, CSA
  • Snímek poskládaný z několika menších zachycuje severní ekliptický pól
  • Jsou na něm vidět galaxie, které před Webbovým teleskopem byly neviditelné
  • Dlouhodobé pozorování přinese objevení nejvzdálenějších supernov i černých děr

Webbův teleskop zachytil jeden z prvních středně hlubokých širokoúhlých snímků vesmíru. Plocha zobrazuje část nazývanou severní ekliptický pól. Středně hluboké snímky znamenají, že lze vidět objekty, které jsou miliardkrát slabší, než co můžeme vidět pouhým okem. Snímek je poskládán celkem z osmi barev infračerveného světla z přístroje Near-Infrared Camera (NIRCam) a je doplněn třemi barvami ultrafialového a viditelného světla z Hubbleova dalekohledu. Snímek tak zobrazuje nejvzdálenější galaxie ve vesmíru, které před Webbovým teleskopem nemohly být vidět.

Webbovy snímky jsou skutečně fenomenální. Při pohledu na ně mě nejvíc překvapilo to nádherné rozlišení. Existuje mnoho objektů, o kterých jsem si nikdy nemyslel, že je budeme moci skutečně vidět, včetně jednotlivých kulových hvězdokup kolem vzdálených eliptických galaxií, formování hvězd ve spirálních galaxiích a tisíců slabých galaxií v pozadí,“ uvedl hlavní člen týmu PEARLS (který snímek vytvářel) Rogier Windhorst pro NASA. Aby bylo možné sestavit tak velkou část vesmíru, byl snímek poskládán z několika menších.


Zvolené místo také dovoluje tuto oblast pozorovat celý rok, aniž by bylo blokováno Sluncem. To umožní sledovat, jak se jednotlivé objekty na obloze v průběhu času mění. Vědecký tým tak doufá, že Webbův teleskop toto místo bude monitorovat po celou dobu své mise a pomůže objevit explodující supernovy a černé díry ve větších vzdálenostech než doposud.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze