Webbův teleskop ukázal pozůstatek supernovy Cassiopeia A

Webbův teleskop ukázal pozůstatek supernovy Cassiopeia A
Fotografie: NASA, ESA, CSA
  • Jedná se o nejmladší pozůstatek explodující hvězdy v naší galaxii
  • Až Webbův teleskop dokázal svými přístroji zachytit detaily
  • Další pozorování by mohlo přinést odpověď na to, kde se kosmický prach bere

Když vybuchne hvězda, zanechá po sobě oblaka prachu a vyvrženého materiálu. Nový snímek pořízený teleskopem Jamese Webba ukázal pozůstatek supernovy Cassiopeia A (Cas A), jež vytvořila hvězda svojí explozí před 340 lety (z pohledu ze Země). Cas A se tak podle NASA stala nejmladším pozůstatkem explodující masivní hvězdy v naší galaxii a přináší jedinečnou příležitost, aby se vědci dozvěděli o supernovách a jejich vzniku více.

Cas A představuje naši nejlepší příležitost podívat se na pole trosek explodované hvězdy a provést jakousi hvězdnou pitvu, abychom předem pochopili, jaký typ hvězdy tam byl a jak tato hvězda explodovala,“ řekl Danny Milisavljevic, který tato pozorování teleskopu zachytil. Cas A byla již dříve sledována pozemními a vesmírnými observatořemi, ale až s Webbovým infračerveným pozorováním je vidět více detailů.

Na snímku si lze všimnout oranžově až červeně svítícího materiálu – to značí emise z teplého prachu, který naráží do plynu a prachu okolo hvězd. Narůžovělá vlákna představují materiál ze samotné hvězdy, který září díky těžkým prvkům jako kyslík, argon a neon. Ty hvězda vytvořila jadernou fúzí před svým zničením. Výrazná je také zelená smyčka, která dostala pojmenování Green Monster (Zelená Příšera). „Když se podíváte pozorně, všimnete si, že je posetá něčím, co vypadá jako minibubliny. Tvar a složitost jsou neočekávané a náročné na pochopení,“ řekl Milisavljevic.


Odkud se bere kosmický prach?

Pozorování Cas A by mohlo přinést odpověď na to, odkud se bere kosmický prach, který je v obrovském množství zastoupen i v mladých galaxiích. Supernovy chrlí velké množství materiálu, který slouží jako stavební kameny prachu. Doposud však není možné bez vyvolání supernovy vysvětlit jeho původ. „Supernovy jako ta, která vytvořila Cas A, jsou zásadní pro život, jak jej známe. Rozšiřují prvky, jako je vápník, který nacházíme v našich kostech, a železo v naší krvi přes mezihvězdný prostor, čímž zasévají nové generace hvězd a planet,“ uvedla NASA.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze