Webbův teleskop zachytil hvězdu, která se mění v supernovu

Webbův teleskop zachytil hvězdu, která se mění v supernovu
Fotografie: NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team
  • Wolf-Rayetova hvězda vyvrhuje do okolí plyn a prach
  • Takto detailně to zaznamenal až Webbův teleskop pomocí infračerveného světla
  • Hvězda je 30krát hmotnější než Slunce a po vyvržení veškerého materiálu vybuchne v supernovu

Vesmírný teleskop Jamese Webba poskytl snímek takzvané Wolf-Rayetovy hvězdy (WR 124), která patří mezi nejzářivější, nejhmotnější a za nejkratší dobu objevené hvězdy pomocí Webbova teleskopu. Ten ji zahlédl ještě před uvedením do plného provozu v červnu minulého roku. Hvězda je vzdálena od Země 15 tisíc světelných let a nachází se v souhvězdí Střelce.

Masivní hvězdy probíhají svými životními cykly a jen některé z nich projdou krátkou Wolf-Rayetovou fází, než se stanou supernovou, takže jsou Webbova podrobná pozorování této vzácné fáze pro astronomy cenná,uvedla NASA. Hvězda WR 124 je opravdu obří – je 30krát větší než Slunce a doposud vyvrhla plyn a prach o hmotnosti 10 Sluncí. Jak se materiál od hvězdy vzdaluje, ochlazuje se a tvoří kosmický prach, který zaznamenává teleskop v infračerveném světle.

Nová pozorování prachu v infračerveném světle

Tento prach je pro astronomy velmi zajímavý, jelikož v takových místech vznikají nové hvězdy i molekuly a jeho shromažďování napomáhá formovat planety. Podle astronomické teorie se však ve vesmíru nachází více prachu, než jaké množství je možné vysvětlit. Webbův teleskop tak poskytuje možnost nového studování kosmického prachu v infračervených délkách. Díky přístrojům Near-infrared Camera (NIRCam) a Mid-Infrared Instrument (MIRI) mohou být vidět detaily okolního plynu, který hvězdu obklopuje. Předtím nebylo možné takové detaily prachu ve vesmíru pozorovat.


Hvězdy, jako je WR 124, pomáhají astronomům pochopit rané období vesmíru, kdy podobné hvězdy na konci svých životů rozsévaly do vesmíru těžké prvky, které jsou nyní i na Zemi. Webbův snímek zachycuje velmi krátký čas transformace hvězdy, která odhazuje hmotu do okolního vesmíru a po dokončení vybuchne jako supernova.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze