Webbův teleskop sleduje exoplanetu obíhající kolem dvou hvězd

Webbův teleskop sleduje exoplanetu obíhající kolem dvou hvězd
Fotografie: NASA, ESA, CSA, Joseph Olmsted (STScI)
  • VHS 1256b se nachází 40 světelných let od Země
  • V její atmosféře se nacházení silikátové mraky, které mají více jak 800 °C
  • Planeta je stará teprve 150 milionů let, předpokládá se tak, že postupně bude chladnout

Vesmírný teleskop Jamese Webba se zaměřil na další exoplanetu. Díky jeho přístrojům, které pozorují vesmír v infračerveném světle, je schopný pozorovat jejich atmosféry i složení. Výzkumníci díky němu určili silikátové mraky, které se nacházejí v atmosféře vzdálené exoplanety pojmenované VHS 1256b. Nachází se asi 40 světelných let od Země a obíhá hned kolem dvou hvězd.

VHS 1256b je asi čtyřikrát dále od svých hvězd než Pluto od našeho Slunce, což z něj dělá skvělý cíl pro Webba. To znamená, že světlo planety není smícháno se světlem jejích hvězd. Výše v jeho atmosféře, kde se víří silikátové mraky, dosahují teploty spalujících 830 °C,“ řekla vedoucí týmu a hlavní autorka článku na iopscience.iop.org Brittany Miles. Vědci zjistili, že atmosféra během 22 hodin – tak dlouho trvá na této planetě den – neustále stoupá, pohybuje se a tlačí teplejší materiál nahoru a chladnější naopak dolů. Změny v jasnosti planety jsou tak zřetelné, že jde podle NASA o dosud nejproměnlivější objekt, který má planetární hmotnost.

Za bouřlivé počasí může její stáří

Exoplaneta má nízkou gravitaci, což znamená, že její křemičitanové mraky podobné písku na Zemi se nacházejí v horních vrstvách atmosféry, kde jsou také lépe viditelné teleskopem. Další důvod, proč je tak bouřlivá, je její stáří. Z pohledu astronomie tedy spíše mládí – od zformování VHS 1256b uplynulo pouhých 150 milionů let. To znamená, že se planeta ještě bude měnit a další miliardy let chladnout.


Webbův teleskop dokázal na planetě detekovat také vodu, metan, oxid uhelnatý a oxid uhličitý. Jedná se tak o největší počet molekul, které byly kdy objeveny najednou mimo naši Sluneční soustavu. Všechny tyto molekuly byly již dříve identifikovány na jiných vesmírných objektech, ale pouze postupně jeden po druhém.

Za miliardy let se z ní stane chladná planeta.

Tým nashromáždil data pomocí dvou Webbových přístrojů – Near-Infrared Spectrograph a Mid-Infrared Instrument. Vzhledem ke vzdálenosti planety od hvězd bylo možné ji pozorovat bez použití dalších technik. Vědci předpokládají, že jak se bude planeta vyvíjet, za miliardy let se ochladí a její mraky mohou postupně zmizet.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze